среда, 22. децембар 2021.

Lisnate vetrenjače sa džemom


Ove posne lisnate vetrenjače su toliko ukusne a jednostavne, da kada ih jednom napravite, sigurno ćete ih praviti ponovo. Pripremaju se od samo 3 sastojka i veoma su praktične kada vam je hitno potreban desert a nemate mnogo vremena.


Mogu poslužiti i za dečiju užinu ili slatki doručak. Hrskavo vazdušasto pecivo napunjeno finim džemom i posuto šećerom u prahu je nešto što će verovatno voleti svako dete. Plus, može i učestvovati u njihovoj pripremi jer se zaista lako oblikuju. 



Lisnate vetrenjače sa džemom

Sastojci:

250 g lisnatog testa
50 g džema 
2 kašike seckanih lešnika ili badema
šećer u prahu

Priprema:

• Rernu uključiti na 200 stepeni (bez ventilacije).

• Pripremiti pek papir na kojem će se pecivo peći. Posuti ga brašnom i na njemu pomoću oklagije što tanje razvući lisnato testo. Potrebno je da se razvuče u kvadratni oblik - ja sam ga razvukla u kvadrat dimenzija oko 30x30 cm. Razvučeno lisnato testo iseći na 9 kvadrata (10x10 cm).
Kvadrate malo razdvojiti pa svaki dijagonalno zaseći na uglovima pazeći da se ne preseče centar kvadrata.
Prebaciti ih u pleh za pečenje zajedno sa pek papirom.


• Na centar svakog kvadrata staviti kašičicu džema. 
Uzimati svaki drugi kraj testa i preklopiti preko džema tako da se u sredini spoji po jedan kraj svakog zasečenog dela. Pritisnuti kako se ne bi otvorili tokom pečenja. 





• Oblikovane vetrenjače premazati sa malo ulja pa na svaku staviti po kašičicu usitnjenih pečenih lešnika. Ponovo kašičicom pritisnuti centar svake vetrenjače.



• Peći ih oko 10 minuta na 200 stepeni, odnosno dok krajevi ne porumene. Posuti šećerom u prahu i servirati. 



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...