среда, 22. децембар 2021.

Lisnate vetrenjače sa džemom


Ove posne lisnate vetrenjače su toliko ukusne a jednostavne, da kada ih jednom napravite, sigurno ćete ih praviti ponovo. Pripremaju se od samo 3 sastojka i veoma su praktične kada vam je hitno potreban desert a nemate mnogo vremena.


Mogu poslužiti i za dečiju užinu ili slatki doručak. Hrskavo vazdušasto pecivo napunjeno finim džemom i posuto šećerom u prahu je nešto što će verovatno voleti svako dete. Plus, može i učestvovati u njihovoj pripremi jer se zaista lako oblikuju. Lisnate vetrenjače sa džemom

Sastojci:

250 g lisnatog testa
50 g džema od maline Pijaca Obrenovac
2 kašike seckanih lešnika ili badema
šećer u prahu

Priprema:

• Rernu uključiti na 200 stepeni (bez ventilacije).

• Pripremiti pek papir na kojem će se pecivo peći. Posuti ga brašnom i na njemu pomoću oklagije što tanje razvući lisnato testo. Potrebno je da se razvuče u kvadratni oblik - ja sam ga razvukla u kvadrat dimenzija oko 30x30 cm. Razvučeno lisnato testo iseći na 9 kvadrata (10x10 cm).
Kvadrate malo razdvojiti pa svaki dijagonalno zaseći na uglovima pazeći da se ne preseče centar kvadrata.
Prebaciti ih u pleh za pečenje zajedno sa pek papirom.


• Na centar svakog kvadrata staviti kašičicu džema. 
Uzimati svaki drugi kraj testa i preklopiti preko džema tako da se u sredini spoji po jedan kraj svakog zasečenog dela. Pritisnuti kako se ne bi otvorili tokom pečenja. 

• Oblikovane vetrenjače premazati sa malo ulja pa na svaku staviti po kašičicu usitnjenih pečenih lešnika. Ponovo kašičicom pritisnuti centar svake vetrenjače.• Peći ih oko 10 minuta na 200 stepeni, odnosno dok krajevi ne porumene. Posuti šećerom u prahu i servirati. 


• Za punjenje sam koristila džem od maline koji prodaje Pijaca Obrenovac. Džem je odličnog ukusa i gustine pa je pogodan za peciva ovakvog tipa jer ne curi tokom pečenja. 


Pored ovog džema, na sajtu Pijace Obrenovac možete pronaći i druge vrste zimnice (ajvare, kompote, sirupe) a sve je pripremljeno na tradicionalan način i ima odličan, pravi domaći ukus. Sve se može naručiti online i za par dana stiže na vašu adresu.

Ovde možete pogledati kompletnu ponudu:
https://pijacaobrenovac.rs/
Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...