среда, 26. јануар 2022.

Krompir punjen kiselim kupusom


Krompir punjen kiselim kupusom je tipično zimsko jelo. Može se pripremati i bez mesa, odnosno slaninice, jednostavno je i nije skupo. Nedavno sam kuvala sarmu pa su mi ostali listovi kupusa koje sam iseckala i iskoristila za ovaj obrok. Iako je kupus ribanac najpraktičniji kada su ovakva jela u pitanju, uvek možete iseckati listove kupusa i upotrebiti ih.


 
Krompir punjen kiselim kupusom


Sastojci:

3 velika krompira (oko 1 kg)
300 g kiselog kupusa 
100 g slanine 
1 crni luk 
2 pune kašike svinjske masti
so, biber, slatka mlevena paprika 

Za preliv: 
100 g kačkavalja 
2 pune kašike kiselog mleka (ili pavlake) 
3-4 kašike jogurta 
kim
maslinovo ulje



Priprema:

1. Krompir u ljusci dobro oprati (oribati ga četkicom ili hrapavom stranom sunđera), prepoloviti i staviti u veću šerpu da se kuva. Ne sme da se raskuva, već samo malo da omekša, kako bi se mogao izdubiti. Kada se prohladi, pažljivo malom kašičicom izdubiti svaku polovinu i poređati u podmazanu vatrostalnu posudu. 


2. Dok se krompir kuva, na masnoći izdinstati sitno iseckan luk, dodati slaninu i kupus ribanac. Ako nemate ribanac, možete kiseli kupus sitno iseckati. Posoliti veoma malo, posebno ako je kiseli kupus slan, dodati biber i kašiku mlevene slatke paprike. Još malo prodinstati, dodati unutrašnjost izdubljenog krompira pa sve dobro promešati i skloniti sa vatre. 


3. Krompir poprskati maslinovim uljem pa napuniti kupusom. Posudu staviti u zagrejanu rernu da se zapeče, oko 20 minuta na 200 stepeni. 


4. Za preliv izmešati kiselo mleko, narendani sir i malo jogurta. 
5.. 
Pred kraj pečenja, na svaki krompir staviti po kašiku, dve preliva i posuti kimom. Vratiti na 10 minuta u rernu da se sir istopi i jelo zapeče do kraja.


Poslužiti kao toplo predjelo ili glavno jelo, uz dodatak salate.



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...