петак, 14. јануар 2022.

Preliveni kokos kolač


Kada pripremam neki kolač i računam šta mi je sve potrebno od sastojaka, mnogo češće razmišljam koliko će koštati sastojci a retko kada pomislim koliko ću struje potrošiti iako je i to veoma bitna stavka. Međutim, ovaj put sam se baš zamislila a na to me je podstaklo učešće u projektu čiji je cilj da se ljudi upoznaju sa novim energetskim oznakama kućnih aparata i uopšte terminom energetska efikasnost


Kampanja nosi naziv OKRENI NA ZELENO i ima za cilj da nas upozna sa tim šta su to energetski efikasni uređaji i zašto je važno postepeno preći na upotrebu baš onih sa takvom oznakom. Tu oznaku mogu imati mnogi aparati koje svakodnevno koristimo u svojim kućama.

Ukoliko su obeleženi zelenom bojom (a to je klasa A koja je energetski najefikasnija) moguće da će u trenutku kupovine biti skuplji, ali dugoročno, sigurno će biti isplativiji jer štede električnu energiju (a samim tim umanjuju račun za struju koji može biti i duplo manji u odnosu na to kada aparat ima oznaku G). 


Plus, takvi aparati su ekološki prihvatljiviji, drugim rečima "zdraviji" jer emituju manje količine ugljen dioksida i ono što je meni lično veoma važno - nisu toliko bučni i konačno sam sigurna da su i naši uređaji isto standardizovani kao uređaji koji se plasiraju u zemljama EU.

Ovde se vraćam na početak priče - kupovinom aparata sa zelenom oznakom, mi kao pojednici utičemo na to da štedimo energiju i kućni budžet ali i prirodu. Kada dođe vreme za kupovinu novog uređaja, sada znam kakav izbor bi trebalo napraviti: OKRENI NA ZELENO.



Preliveni kokos kolač



Sastojci:

• Biskvit:

3 jajeta
150 g šećera
2 kesice vanilin šećera
50 ml ulja
200 ml mleka
200 g brašna 
1 kesica praška za pecivo
100 g kokosovog brašna (ljuspice za kolače)

• Prvi preliv:

400 ml vrućeg mleka

• Drugi preliv (glazura):

150 ml mleka
50 g šećera
60 g kakaoa
100 g mlečne čokolade 

Priprema:

• Razdvojiti belanca i žumanca, pa belanca uz postepeno dodavanje šećera umutiti u čvrst sneg. Dodati žumanca, ulje i mleko a onda i brašno i kokosovo brašno (deo kokosa možete samleti radi finije strukture biskvita).
Dobro promešati pa izliti u podmazan i brašnom posut pleh dimenzija 30x20 cm.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 30 minuta.




• Dok se biskvit peče, mleko zagrejati do ključanja. 

• Pečeni biskvit izbockati viljuškom ili štapićem za ražnjiće i odmah preliti vrelim mlekom. Pleh vratiti u toplu (isključenu) rernu na desetak minuta da biskvit upije mleko.


• Za to vreme, sastojke za glazuru staviti u šerpicu i na tihoj vatri otopiti da se sjedine kako bi glazura bila glatka. Toplu glazuru preliti preko kolača, zagladiti i ostaviti da se ohladi i stegne. 
Rashlađen kolač iseći na kocke i servirati. Pre serviranja, ja sam ga ukrasila ugrejanim čokoladnim kremom i usitnjenim pečenim lešnicima.


Projekat je podržalo Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije uz podršku Evropske Unije.

#EUzatebe
#EU4energy








Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...