понедељак, 17. јануар 2022.

Carska pita


Carska pita je kao neka vrsta unapređene proje. Jer, osnovni sastojci su tu (jaja, brašno i sir), a onda su obogaćeni dodavanjem šunke, krastavčića i paprike. 


Ono što volim kod ovakvih pita je što se mogu pripremati bukvalno za sve prilike. Od slavskog predjela, preko rođendanskih proslava do obroka "za poneti" - carska pita je zaista pravo rešenje za sve i još uvek nisam čula da je neko ne voli. Pa samim tim opravdava svoj naziv, iako je kod mnogih odomaćena i pod imenom španska pita, pretpostavljam zbog svog šarenog, veselog izgleda. 


Kako god je zvali i za koju god priliku je pripremali, carska pita je jedno od onih jela koje se generacijama pravi jer uvek je zgodno setiti se nekog starog recepta kada vam je potrebno nešto jednostavno, od običnih sastojaka. 



Carska pita

Sastojci:

4 jajeta
300 g sira (150 g svežeg i 150 g mladog)
180 g kiselog mleka
1 puna kašičica soli
150 ml ulja
150 g belog brašna
100 g kukuruznog brašna
1 kesica praška za pecivo
150 g stišnjene šunke
6 kiselih krastavčića (kornišona)
2 veće barene crvene paprike

Priprema:

• Razdvojiti belanca i žumanca pa belanca uz dodavanje soli umutiti u čvrst sneg. Zatim dodati sve ostale vlažne sastojke: žumanca, kiselo mleko, sir i ulje i izmiksirati. 

• Belo i kukuruzno brašno pomešati sa praškom za pecivo pa dodati u vlažne sastojke i izmiksirati.




• Na kraju, šunku, krastavčiće i papriku iseckati na kockice, dodati u smesu pa ručno dobro promešati.


• Pleh dimenzija 20x30 cm podmazati i posuti brašnom pa pripremljenu smesu sipati u pleh. Pitu peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok fino ne porumeni. 









Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...