петак, 5. јануар 2018.

Božićna Česnica


Česnica je neizostavan deo Božićne trpeze, a u mojoj porodici, kao i većini vojvođanskih kuća, priprema se i u slatkoj verziji, kao suva pita sa orasima. U nju se stavlja novčić, za koji se veruje da će onome ko ga pronađe, naredne godine doneti sreću, a moze da ga otkupi domaćin i potom ga čuva pored ikone. Česnicu je uvek spremala moja baka Pelagija, od "rastezanog" testa i to nam je bila najlepša poslastica za Božić, sa kojom se nisu mogle porediti ni najbolje torte i kolači - uvek bi se prvo pojela bakina Česnica!


Božićna Česnica



Sastojci:

500 g kora 
500 g mlevenih oraha 
350 g šećera 
1,5 dl ulja 
4 dl kisele vode 
300 g meda (od toga odvojiti dve pune kašike za premaz kada se česnica ispeče)


Priprema: 

1. Med staviti u šerpicu i ugrejati na šporetu, da bude tečan da bi se kore mogle prskati. Kako se hladi, med se zgušnjava, pa po potrebi, opet ga malo ugrejati. Sve kore se prskaju sa malo kisele vode i ulja a svaka druga i sa medom. Izmešati mlevene orahe i šećer, ta smesa se stavlja na sve kore (otprilike 5 punih kašika na svaku koru). Koristim srednje debele kore, bude ih oko 18-20 u pakovanju. Dobro opran i prokuvan novčić uviti u alu-foliju i na polovini slaganja, staviti ga u česnicu.



 2. Podmazati uljem najveći pleh od rerne i staviti dve kore, poprskati ih uljem i vodom. Na treću koru staviti fil od oraha i šećera i malo meda. Tako raditi dok se ne potroše sve kore. Za kraj, ostaviti dve kore, dobro ih premazati uljem i iseći česnicu na parčiće željene veličine. Peći u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, samo da požuti, ne sme da se prepeče! 



3. Dok se česnica peče, u šerpici ugrejati dve pune kašike meda sa 2 dl vode i time pažljivo, kašikom, premazati zareze u česnici pet minuta pred kraj pečenja, to se radi da ne bi bila suva i da se fino rumeni - ona će to lepo da upije, neće biti jako vlažna. Isključiti rernu i vratiti česnicu u rernu da se tu prohladi i upije premaz.


Inače, česnicu najčešće pravim uveče, na Badnje veče. Sve pripremim, napravim je i kada je složim pleh obmotam streč-folijom i ostavim je na hladno. Sutradan ujutro, na Božić, čim se probudim uključim rernu da se greje i ispečem je. Ona se do ručka taman fino prohladi i može da se jede.

 U Česnicu se moze staviti i suvo grožđe, iseckane suve smokve ali ja je oduvek pravim ovako, samo sa orasima, šećerom i medom. Možda ce vam se uciniti da ima dosta preliva, što nije karakteristicno za vojvođansku kuhinju, ali sve se to upije i ona bude u isto vreme suva a sočna. Običaj je da se Česnica lomi, posebno klasična Česnica od dizanog testa, a kada je ova verzija u pitanju, tokom godina, koliko je pravim, shvatila sam da je bolje iseći je pre pečenja, radi lakšeg serviranja. Služi se posle svečanog Božićnog ručka. Nekada je baba Pela rastezala testo oko stola, a zatim je pekla u smederevcu - sa setom se sećam mirisa i ukusa njene Česnice ❤
Recept objavljen na Coolinarici na Božić, 2012.






Svima koji slave, želim srećan Božić,  Hristos se rodi! 💗 








6 коментара:

  1. Svako selo ima svoju česnicu... u mom selu slična ovoj, isto slatka sa korama, samo se još dodaje suvo voće - obožavam je.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kato, i ja je obožavam. A juče mi tetka kaže da je i baka znala da ubaci suvo grožđe, sad ne znam kada smo prestali da ga stavljamo, inače ga volim u kolačima. Pozdrav! :)

      Избриши
  2. Volim običaje, a volim i česnice! Ova mi je naročito zapela za oko! Bude probana, naravno. ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, biće mi mnogo drago ako je isprobaš! I ja volim da isprobam neke stare recepte, nasleđene od baka...Pozdrav, draga :*

      Избриши
  3. Jelena,
    Jel sam dobro razumela da su dole tri a odozgo 2 kore? Izmedju na svaku ide fil? I svaka se prska sa uljem, vodom I medom?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je! Ukoliko imate manje kora i deblje su, onda dole možete staviti dve i krenuti sa prskanjem i posipanjem. S tim da ugrejan med stavljate na svaku drugu koru, nema potrebe da se stavlja na svaku. Pozdrav :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...