понедељак, 29. јануар 2018.

Slane rozen štangle

Slane rozen korice nisam dugo koristila, bile su mi nekako interesantnije u slatkoj varijanti, za kolače, međutim, vremenom su se i slane pokazale kao spasonosno rešenje kada mi je potrebno još nešto uz klasično mesno predjelo. Neutralnog su ukusa, pa je za fil moguće koristiti ono što najviše volite: kiselu pavlaku, krem sir, feta sir...a možete i napraviti kombinaciju od više ovakvih sastojaka. Ja često dodam i malo majoneza, za jači ukus, a kisele krastavčiće i jaja za dekorativniji, prošaran izgled. Naravno, u deo fila može se dodati koja kašika ajvara i to je ono što je odlično kod ovakvih recepata, što svaki put možete dobiti drugačiji i ukus i izgled.





Slane rozen štangle

Sastojci:

1 pakovanje slanih rozen korica (7 korica)
100 gr majoneza
500 gr kisele pavlake (20%mm)
430 gr feta sira
350 gr tanko isečene stišnjene šunke
4 tvrdo kuvana jajeta
100 gr kiselih krastavčića

oko 50 gr kačkavalja, susama ili mlevenog kikirikija za posipanje


Priprema:

U činiju staviti majonez, pavlaku i sir i dobro izmiksirati. 
Skuvana jaja narendati na sitnu stranu trenice.
Isto uraditi i sa krastavcima. 



Filovanje:

Pažljivo otpakovati rozen korice jer su veoma krte i lako se lome.
Staviti prvu koricu na poslužavnik i premazati je filom od sira. Preko njega poslagati kolutove šunke.
Zatim uzeti drugu koricu i držeći je na ruci, premazati je sirom, ja to radim tankom plastičnom spatulom za filovanje torte. To uraditi veoma blago i u jako tankom sloju i ta strana će ići preko prve korice, odnosno preko šunke a maže se da bi se sve lepše "zalepilo".
Zatim namazati odgore tu drugu koru, pa opet poređati šunku, pa uzeti treću koru i namazati je ovlaš pa tu stranu prisloniti preko šunke. 
Treću koru namazati sirom pa posuti rendanim jajima.
Na četvrtu koru ide ponovo sir pa rendani krastavčići.
Peta i šesta kora se mažu sirom i poslaže se šunka.
Sedma kora se ne maže, već se preko nje stavi pek papir ili streč folija i cela slana torta se blago optereti nekim poslužavnikom na koji možete staviti tetrapak mleka ili neku veću knjigu. 
Napomena: ostavite par kašika fila od sira u nekoj manjoj činijici, time ćete sutradan premazati celu tortu.

Ostaviti na hladnom, da se dobro ohladi. Posle dva-tri sata, sklonite poslužavnik i korice će za to vreme već fino omekšati ali preporučujem da se sve to ipak radi dan ranije. Dakle, skinuti to čime ste je opteretili i ostaviti je u frižider.
Sutradan, premazati ostatkom fila od sira, iseći na štanglice pa ih tek onda posuti sitno rendanim kačkavaljem. To se radi da bi bile urednije. Možete ih posuti i pečenim susamom ili usitnjenim kikirikijem.



Ukoliko ih nećete odmah servirati, možete ih posuti sirom i kasnije, kako se on ne bi sušio ili ih do serviranja držite u zatvorenoj plastičnoj kutiji.



Par napomena: 
- prilikom sečenja, štanglice su povremeno malo "bežale", zato što krastavčiće nisam dovoljno sitno narendala, no to nije smetalo, osim što vizuelno rez nije savršen :)
- verujem da bi bile jako interesantne ako bi se kao nadev za jedan red koristio i slani mleveni kikiriki. 




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...