субота, 27. јануар 2018.

Nabujak od kelja

Koji podseća na one musake - sve izmešaj i zapeci a tako je ukusan! Inače, recept Steva Karapandže iz knjižice "100 Vegeta specijaliteta" koju je osamdesetih imala gotovo svaka kuća pa i moja mama, ali ja ga prenosim iz zbirke recepata moje drage prijateljice Sneže sa bloga "U kuhinji i oko nje" jer sam ga kod nje prvi put otkrila i već nekoliko puta pravila pa želim da ga zabeležim i ovde. 

Ne bih ponovo da pišem koliko je kelj zdrava namirnica, to već znaju i vrapci na grani :) Veoma ga volim, često ga spremam i ovo je još jedan odličan recept za jelo koje će se sigurno dopasti i onima koji ga baš i ne vole. Znate one kvalitetne obroke uz koje je potrebno samo da dodate salatu, eventualno i čašu vina i to je to!






Nabujak od kelja 

Sastojci:

1 glavica kelja (oko 1200 gr) 
600 gr mlevene junetine ili svinjetine
1 veća glavica crnog luka
3,4 čena belog luka 
100 gr skuvanog integralnog pirinča
4 jajeta 
300 gr kisele pavlake
kašičica soli
pola kašičice bibera
malo kumina i kajenskog bibera
kašika masti ili 2 kašike ulja 
malo prezli
po želji: 100 gr kačkavalja za posipanje


Priprema:

1. Pirinač oprati, naliti sa duplo više vode i staviti da se kuva.
U drugu, veliku šerpu, sipati vode i staviti na vatru da se greje.
Za to vreme, kelj razdvojiti na listove i svaki list dobro oprati pod mlazom vode. Zatim ga iseckati na tanje trake. Ubaciti kelj u ključalu vodu da se kuva, 10-15 minuta da omekša. Rešetkastom kašikom izvaditi skuvani kelj ili ga ocediti u cediljki i ostaviti da se prohladi.



2. U tiganj staviti mast i čim se ugreje staviti sitno iseckan crni luk da se dinsta. Odmah malo posoliti da pusti vodu i da ne gori. Dodati meso, mešati varjačom da se meso prodinsta sa svih strana i pobeli. Začiniti - dodati so, biber, kumin i malo kajenskog bibera, skloniti sa vatre pa ostaviti da se prohladi. 
U meso staviti iseckani beli luk i skuvani i oceđeni pirinač. Dodati žumanca, kiselu pavlaku i kelj.



3. Posebno, mikserom dobro umutiti belanca u čvrst sneg,  pa pažljivo mešajući spatulom ili varjačom umešati u smesu sa mesom i keljom kako bi ostalo vazdušasto. 

4. Vatrostalnu posudu podmazati i posuti prezlama. Sipati smesu nabujka i staviti u rernu da se peče na 180 stepeni, oko pola sata. Pred kraj pečenja, kada se već stvori korica, posuti kačkavaljem i ostaviti u toploj rerni da se otopi.
* Ja sam pekla u 5 manjih vatrostalnih posuda iz kojih smo i jeli, a vi možete sve peći i u jednoj srednje veličine, oko 25x20 cm :)



Servirati uz dodatak kiselog mleka i salate. 






2 коментара:

  1. Divni su vam recepti. Danas sam pravila ovaj nabujak prvi put i svi smo odusevljeni. Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala od srca! Na isprobavanju recepta i na pohvalama, mnogo mi znače! :) Veliki pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...