четвртак, 25. јануар 2018.

Tik-tak krofnice



Ili kako se u originalu zovu, Tik-tak fritule :) A zašto tik-tak? Zato što se naprave za čas! Testo ne sadrži kvasac, već prašak za pecivo, pa ne morate čekati da se podigne, a ustvari nema ni mešenja, već se sastojci samo kratko izmiksiraju da se povežu. Za sve to, biće vam potrebna samo jedna činija i dublji tiganj ili šerpa u kojoj ćete ih pržiti. 
Budući da je jedan od sastojaka i narendana jabuka, krofnice su jako sočnog i osvežavajućeg ukusa i nisu previše masne. Ovakav recept uvek dobro dođe za one situacije kada vam se iznenada najave gosti ili, što je kod mene najčešći slučaj, kada mojoj frajli dođu drugarice :)




Tik-tak krofnice

Sastojci:

1 veća jabuka
2 dl jogurta
1 jaje
1 kašičica narendane limunove korice
5 kašika šećera
1 kasica vanilin šećera
1 kašika ruma
1 kašika ulja
320 (+30) g brašna
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli

I još:
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje


Priprema:

Jabuku oprati, očistiti i narendati na krupnu stranu trenice (ja jabuku ne gulim). Sve to uraditi u dubljoj činiji u kojoj ćete i mutiti. Zatim dodati sve ostale vlažne sastojke (jogurt, jaje, rum, kašiku ulja, šećer i vanilin šećer, limunovu koricu) pa izmiksirati da se povežu.
Potom dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i prstohvatom soli. Možda će biti potrebno da dodate još malo brašna, što zavisi od veličine jabuke i jajeta - potrebno je da smesa bude dosta gušća od one za palačinke.

Ulje sipati u šerpu i ugrejati ga na srednjoj temperaturi.
Uzeti dve kašičice, umočiti ih u ugrejano ulje pa jednom zahvatati malu količinu smese za krofnice, veličine kao orah, a drugom kašičicom smesu lagano svući tj. pogurati sa kašike direktno u ulje. Gledajte da smesa zadrži okrugao oblik kako krofnice ne bi imale "krakove".
Videćete kako krofnice brzo poprimaju zlatnu boju, pa ih rešetkastom kašikom okrenite na drugu stranu.
Vadite krofnice na ubrus da se ocede od suvišne masnoće a onda ih pospite šećerom u prahu.



Krofnice možete napraviti i za doručak i poslužiti sa šoljom mleka :) Mi ih najviše volimo jednostavno posute šećerom u prahu ali fine su i sa čokoladom.


Deci su omiljeni slatkiš :) Prijatno! :)







4 коментара:

  1. Divne su ti Jeko! I moja pok mama je ponekad radila fritulice sa ribanom jabukom, tako da znam kako su fine. Pozdravi ti lete!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anamarija, stvarno su divne i moja Neda često traži da ih pravim, jer zna da će biti brzo gotove ;) Hvala ti, pozdrav! :*

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...