Krompir punjen kiselim kupusom je tipično zimsko jelo. Može se pripremati i bez mesa, odnosno slaninice, jednostavno je i nije skupo. Nedavno sam kuvala sarmu pa su mi ostali listovi kupusa koje sam iseckala i iskoristila za ovaj obrok. Iako je kupus ribanac najpraktičniji kada su ovakva jela u pitanju, uvek možete iseckati listove kupusa i upotrebiti ih.
Krompir punjen kiselim kupusom
Sastojci:
3 velika krompira (oko 1 kg)
300 g kiselog kupusa
100 g slanine
1 crni luk
3 velika krompira (oko 1 kg)
300 g kiselog kupusa
100 g slanine
1 crni luk
2 pune kašike svinjske masti
so, biber, slatka mlevena paprika
Za preliv:
100 g kačkavalja
2 pune kašike kiselog mleka (ili pavlake)
3-4 kašike jogurta
kim
so, biber, slatka mlevena paprika
Za preliv:
100 g kačkavalja
2 pune kašike kiselog mleka (ili pavlake)
3-4 kašike jogurta
kim
maslinovo ulje
Priprema:
1. Krompir u ljusci dobro oprati (oribati ga četkicom ili hrapavom stranom sunđera), prepoloviti i staviti u veću šerpu da se kuva. Ne sme da se raskuva, već samo malo da omekša, kako bi se mogao izdubiti. Kada se prohladi, pažljivo malom kašičicom izdubiti svaku polovinu i poređati u podmazanu vatrostalnu posudu.
2. Dok se krompir kuva, na masnoći izdinstati sitno iseckan luk, dodati slaninu i kupus ribanac. Ako nemate ribanac, možete kiseli kupus sitno iseckati. Posoliti veoma malo, posebno ako je kiseli kupus slan, dodati biber i kašiku mlevene slatke paprike. Još malo prodinstati, dodati unutrašnjost izdubljenog krompira pa sve dobro promešati i skloniti sa vatre.
3. Krompir poprskati maslinovim uljem pa napuniti kupusom. Posudu staviti u zagrejanu rernu da se zapeče, oko 20 minuta na 200 stepeni.
4. Za preliv izmešati kiselo mleko, narendani sir i malo jogurta.
5.. Pred kraj pečenja, na svaki krompir staviti po kašiku, dve preliva i posuti kimom. Vratiti na 10 minuta u rernu da se sir istopi i jelo zapeče do kraja.
5.. Pred kraj pečenja, na svaki krompir staviti po kašiku, dve preliva i posuti kimom. Vratiti na 10 minuta u rernu da se sir istopi i jelo zapeče do kraja.
Нема коментара:
Постави коментар