понедељак, 24. септембар 2018.

Paradajz punjen pečurkama


Iskoristite ovaj period u kome još uvek ima lepog paradajza i napravite ovo lagano jelo, bez mesa! 




Paradajz punjen pečurkama 


Sastojci:
13 paradajza srednje veličine (čvršćih) 
4-5 čena belog luka 
400 gr pečuraka (šampinjona) 
1 puna kasika brašna* 
so, biber, provansalska mešavina začina, svež seckani bosiljak 
1 jaje 
2 pune kašike kremastog sira* 
2 kašičice prepečenog susama


Priprema: 

1. Paradajz dobro oprati i osušiti.  Svakom paradajzu pri vrhu odseći poklopac, pa ga izdubiti kašičicom. Sačuvati čvršće izdubljene delove a tečnost i semenke baciti. Poklopce sačuvati, biće potrebni kasnije da se paradajz zatvori pred kraj pečenja. 
2. Izdubljeni paradajz okrenuti naopačke na poslužavniku. Kada se ocedi, poslagati ga u podmazanu vatrostalnu posudu i posoliti unutrašnjost svakog paradajza. 



3. Dobro oprane šampinjone sitno iseckati ili na krupno samleti u secku. Takođe u secku samleti unutrašnjost paradajza (čvrsti deo). Na malo maslinovog ulja propržiti sitno iseckan beli luk, čim počne da žuti dodati šampinjone i paradajz i dinstati dok voda ne ispari, 15-ak minuta. Dodati začine i na kraju jednu kašiku brašna da se smesa malo zgusne. 



4. Napuniti svaki paradajz pripremljenom smesom i ređati u podmazanu vatrostalnu posudu. 



5. Posebno izmešati jaje sa sirom i susamom i sa po dve kašičice preliti svaki paradajz. Staviti u zagrejanu rernu i peći 20-ak minuta na 180 stepeni. Kada sir počne da žuti, izvaditi posudu iz rerne, na svaki paradajz staviti poklopac i vratiti u rernu da se do kraja zapeče.    

Predlozi: 
* Brašno za zgušnjavanje smese - možete staviti kukuruzno, integralno pšenično ili samlevene ovsene pahuljice 
* Umesto kremastog sira i jaja, za posip se može koristiti i parmezan ili neki drugi tvrdi sir. 
* Ukoliko vam je paradajz kiseliji, slobodno stavite malo šećera u svaki, pre punjenja smesom, biće ukusniji kada se ispeče.    
Jelo je lagano i veoma ukusno, a umesto paradajza, na ovaj način se mogu puniti i tikvice :))


Recept objavljen i na Coolinarici, u septembru 2014.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...