Kako to izgleda kada se obični sutlijaš obogati narandžama i čokoladom? Božanstveno! Inače, mnogo volim deserte u čaši :) Tako su elegantni, zgodni za raznorazne efektne dekoracije i uvek izazovu oduševljenje kada ih servirate dragim ljudima, pa čak i kada nemaju neke specijalne sastojke...Takav je i ovaj, probajte!
Jafa puding od pirinča
Sastojci:
200 g (1 šolja) pirinča
2 šolje vode
2 šolje mleka
prstohvat soli
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
naribana korica od jedne narandže
2 narandže iseckane na kockice
pola kašičice mlevenog kardamoma ili cimeta
100 čokolade za kuvanje*
100 ml mlečne slatke pavlake*
Priprema:
Napomena:
U originalnom receptu se za dekoraciju i jedan sloj fila koristi otopljena čokolada. To je odlično ako ćete desert servirati topao, međutim, sa hlađenjem će taj sloj očvrsnuti, tako da ako želite da desert servirate hladan a da vam taj sloj ostane kremast i mek, bolje rešenje je da se napravi ganache krema - otopiti na tihoj vatri slatku pavlaku i čokoladu, i to koristiti umesto otopljene čokolade jer će ostati mekše i kremasto čak i posle hlađenja u frižideru.
Ukoliko odlučite da pravite ganaš krem, onda prvo napravite njega da bi se malo prohadio dok pripremate sutlijaš.
Pirinač isprati, pa staviti u dublju šerpu naliti vodom i dodati šećer i so. Staviti na vatru da se kuva i mešati da se ne bi zalepio za dno šerpe.
Kada pirinač sve upije, dodati šolju mleka i nastaviti kuvanje a kada i to upije dodati ostatak mleka i kuvati još do 15-20 minuta odnosno dok se pirinač ne skuva, obavezno uz mešanje.
Kada je pirinač skuvan, skloniti sa vatre i dodati kardamom (ili cimet) i narendanu narandžinu koricu.
Narandže oguliti i iseckati na kockice.
Pripremiti četiri čaše od oko 2 dl u kojima ćete servirati desert.
U svaku staviti red sutlijaša, na njega ganaš kremu a na nju nekoliko kockica iseckane narandže i to sve ponoviti još jednom. Ukrasiti po želji i servirati.
Нема коментара:
Постави коментар