понедељак, 28. август 2023.

Reform torta


U mojoj porodici, reforma je jedna od najomiljenijih torti, a pravile su je i baka, i mama i tetka. Mislim da je toliko volimo i zbog toga što ovo nije torta koja se pravi često, kao vikend slatkiš, već se po pravilu pripremala samo za neke važnije, svečanije prilike, poput slave i rođendana. Ne manje važna činjenica je da sadrži samo 5 sastojaka koji daju vrhunski rezultat: jaja, šećer, orahe, čokoladu i maslac.


Ovaj recept je mogao biti i ranije objavljen, ali sam čekala neku bitnu priliku. A gde ćete bitnijeg događaja od jubilarnog rođendana mog oca! Tata je pre desetak dana proslavio 75. rođendan i zaista, za tako važan i radostan događaj, ni jedna druga torta nije mogla doći u obzir.


Reform torta

Sastojci:

Za kore:

20 belanaca (jaja srednje veličine)
20 kašika šećera
20 punih kašika mlevenih oraha

Za fil:

20 žumanaca
20 kašika šećera
300 g čokolade za kuvanje
320 g maslaca

Priprema kore:

Peku se dve kore od po 10 belanaca. Pleh je dimenzija 40x35 cm.
Razdvojiti belanca i žumanca. Žumanca odmah staviti u metalnu posudu ili šerpu u kojoj će se kuvati na pari.
Deset belanaca staviti u činiju za mućenje pa ih umutiti u čvrst sneg uz postepeno dodavanje deset kašika šećera. Odložiti mikser pa u šne ručno umešati deset punih kašika mlevenih oraha. 
Pleh obložiti pek papirom koji ste blago premazali maslacem kako bi se kora lakše odlepila nakon pečenja. 
Sipati smesu u pleh i poravnati. Peći na 170 stepeni (bez ventilacije) oko 13 minuta. Najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni.
Nakon pečenja, koru ostaviti da se u potpunosti ohladi pa je tek onda odlepiti od pek papira. Zatim je preseći na pola, tako da se dobiju dve kore (dimenzija 20x17 cm).
Na isti način ispeći i drugu koru.



Priprema fila:

Žumanca staviti u metalnu posudu ili šerpu pogodnu za kuvanje na pari i umutiti sa šećerom dok se šećer ne istopi. Zatim tu činiju staviti iznad veće šerpe u kojoj ključa voda, pa kuvati uz neprestano mešanje dok se ne napravi lepa, kompaktna krema od žumanaca (biće potrebno da se fil kuva oko 30 minuta). Potrebno je da se stalno meša, kako se žumanca ne bi zgrudvala. Kada se fil zgusne i primetite da žica ostavlja trag po dnu posude, fil je skuvan. Skinuti ga sa vatre i odmah dodati čokoladu izlomljenu na kockice pa mešati da se otopi. 
Fil ostaviti da se prohladi a onda mu dodati prethodno umućen maslac i dobro izmiksirati dok ne postane kremast. 




Slaganje torte:

Ohlađene i presečene kore jednu po jednu stavljati na tacnu za serviranje i premazati pripremljenim filom. Ja sam sada dodala i petu koru a dobila sam je tako što sam opsekla krajeve od kora kako bi mi sve stalo na ovu, manju tacnu za serviranje. Inače, može se svaka kora iseći i na tri trake, tako da torta ima ukupno šest korica.



Fila ima sasvim dovoljno da se torta i spolja premaže i ukrasi. Meni je najlepša upravo tako ukrašena, s tim što je dodatno pospem i mlevenim orasima. 










Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...