уторак, 8. август 2023.

Lazanje od kora za pite


 Ovo je jedan od onih praktičnih recepata gde se umesto glavnog sastojka (kora za lazanje) koristi nešto slično kako bi se priprema ubrzala i pojednostavila, a to su u ovom slučaju gotove kore za pite i gibanice. Dakle, reč je o ekonomičnijoj i bržoj varijanti lazanja a opet, podjednako ukusnoj.


Kada sam, pre skoro deset godina, prvi put objavila ovaj recept na Coolinarici, odmah je postao jedan od isprobavanih i omiljenih. Jasno, ljudi vole jednostavna jela od pristupačnih namirnica, ona jela za koja nije potrebno ni mnogo vremena a ni veliko kulinarsko umeće. 



Lazanje od kora za pite

Sastojci:

300 g kora za pite (što tanjih)

Umak od mesa:

400 g mlevenog mesa (junetina)
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka
200 ml soka od paradajza
1 kašičica suvog začina od povrća
pola kašičice soli
pola kašičice bibera 
1 kašičica sušenog origana

Bešamel sos:

80 g maslaca
40 g brašna
500 ml mleka
so, biber, muskatni oraščić

Još:

200 ml vode
100 g kačkavalja

Priprema:

1. U tiganju na zagrejanoj masti (ili ulju) propržiti sitno iseckani crni luk. Dodati mlevenu junetinu i začine pa dinstati dok meso ne pobeli sa svih strana. Zatim dodati sitno iseckani beli luk i sok od paradajza i kuvati još nekoliko minuta dok višak tečnosti ne ispari, a onda skinuti sa vatre.


2. U isto vreme skuvati bešamel: na ugrejanom maslacu propržiti brašno, samo da blago požuti, pa dodati toplo mleko i mešati žicom da se razbiju grudvice i sos zgusne. Dodati malo soli, bibera i muskatnog oraščića.
Kada se bešamel zgusne, skinuti ga sa šporeta i pomešati sa nadevom od mesa. 


3. Kore sitno iseći i razlistati kako ne bi ostale slepljene. Ja sam sada koristila malo deblje heljdine kore ali mnogo je bolje sa običnim tankim korama od pšeničnog brašna.


4. U podmazanu vatrostalnu posudu staviti polovinu iseckanih kora. Preko kora naneti polovinu fila od mlevenog mesa. Na njega staviti ostatak kora pa preko toga rasporediti ostatak nadeva. 


5. Preko svega sipati vodu i protresti da se tečnost ravnomerno rasporedi. Posudu prekriti alu folijom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, oko 45 minuta.

6. Posle pola sata, skloniti foliju i jelo posuti narendanim kačkavaljem pa otkriveno vratiti u rernu na još 15 minuta da se zapeče i dobije rumenu boju. 


Sačekati bar dvadesetak minuta pre nego što se jelo iseče i servira. Nažalost, upravo iz tog razloga, nemam fotografije preseka: glad je bila jača od volje da se sačeka dok se jelo fotografiše :)

Ukoliko želite da napravite lazanje u originalnoj verziji, sa korama za lazanje, klik na recept. 




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...