петак, 2. септембар 2022.

Kremasti griz kolač sa sirom i voćem


 Leti volim da pripremam jednostavne kolače koji sadrže sezonsko voće. Ovaj je upravo takav. Sada sam koristila nektarine jer su se nekako nagomilale u frižideru, a odličan je i sa šljivama, kruškama ili malinama. Naravno, ništa ne bi smetalo ni ako bi se koristilo voće iz zamrzivača ili kompota, naprotiv.



Kremasti griz kolač sa sirom i voćem

Sastojci:

125 g pšeničnog griza
500 ml mleka
5 kašika šećera (koristila sam eritrol)
1 kašika narendane korice limuna
2 jajeta
250 g svežeg ili krem sira
4 nektarine

Priprema:

• U šerpu sipati griz, mleko, šećer i narendanu koru limuna. Promešati i staviti na vatru srednje jačine da se kuva uz stalno mešanje. Smesa bi trebalo da se zgusne, poput pudinga, za 5 minuta kuvanja. Kada se zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti je da se hladi uz povremeno mešanje.


• Dok se krema od griza hladi, oprati i očistiti nektarine pa ih iseckati na sitne kockice.

• U činiji umutiti jaja sa sirom, pa im postepeno dodavati prohlađenu griz kremu i dobro izmiksirati. Potom u kremu ručno umešati iseckane nektarine.


• Smesu izliti u podmazan kalup za pečenje prečnika 22 cm (ili malo veći).


• Kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni (bez ventilatora) oko 30 minuta. Nakon pečenja, ostaviti ga bar sat vremena da se prohladi pa tek onda servirati.


• Kolač je lagan, izuzetno kremast i ne preterano sladak, pa ukoliko volite slađe kolače, slobodno povećajte količinu šećera ili ga nakon hlađenja pospite šećerom u prahu i servirajte. Odličan je i uz kuglu sladoleda! :)







Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...