уторак, 23. август 2022.

Brze štrudlice sa sirom i pršutom


 Ne samo što se veoma brzo pripremaju, jer je testo bez kvasca pa nema čekanja da naraste - ove štrudlice su toliko ukusne, da sam ih pravila tri puta u svega nekoliko dana! Prhke, dovoljno slane i odlične i sutradan, kada odstoje.


Na fotografijama su u integralnoj varijanti, od spelt brašna, a fine su i u klasičnoj verziji sa belim brašnom. 


Za nadev sam koristila dve vrste sira, feta sir i mocarelu, a s obzirom na to da u peciva volim da dodajem i suhomesnato, sada se u štrudlicama ušuškala goveđa pršuta od Zlatiborca.




Brze štrudlice sa sirom i pršutom 

Sastojci:

• Testo:

200 g integralnog spelt brašna
100 g belog brašna
pola kesice praška za pecivo (5 g)
1 ravna kašičica soli
1 žumance
80 ml maslinovog ulja
180 g kisele pavlake

• Nadev:

150 g feta sira
100 g mocarele
100 g goveđe pršute Zlatiborac

• Premaz i posip:

1 belance
3 kašike susama

Priprema:

• U činiju za mešenje staviti vlažne sastojke: žumance, ulje i pavlaku. Promešati pa im dodati so i prašak za pecivo a onda i brašno. Odmah staviti celu količinu spelt brašna a belo brašno dodati postepeno, možda neće biti potrebna cela količina. Umesiti testo pa ga pokriti i ostaviti deset minuta da se odmori dok se priprema nadev.


• Za nadev, feta sir usitniti, mocarelu narendati a pršutu iseckati na sitne kockice.


• Radnu podlogu posuti brašnom pa na njoj oklagijom razvući testo u oblik pravougaonika dimenzija oko 40x30 cm.
Zatim testo iseći na 4 trake podjednake širine (oko 10 cm).


• Na svaku traku, po sredini, naneti feta sir, kockice pršute i mocarelu. Vodite računa da nadev jednako rasporedite na sve četiri trake.


• Uhvatiti krajeve trake i spojiti ih na sredini tako da se nadev zatvori. Prstima dobro utapkati pa štrudlicu, odnosno taj deo gde su krajevi spojeni, okrenuti ka dole.


• Oštrim nožem ili sekačem iseći štrudlice na dužinu oko 5 centimetara. Stavljati ih na pleh obložen pek papirom.
Svaku štrudlicu premazati umućenim belancetom i posuti susamom.


• Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni (bez ventilatora) oko 25 minuta, odnosno dok ne porumene. 





Ovaj recept je kreiran u saradnji sa kompanijom Zlatiborac.





2 коментара:

  1. Да ли се могу замрзнути?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam probala da ih zamrzavam. Ukoliko to ipak želite, mislim da je bolje da se zamrzavaju kada su ispečene.

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...