Volite pogače ali često odustanete od pripreme jer pomislite da će vam oduzeti mnogo vremena? Ništa zato! Evo jedne koja je veoma jednostavna, bez ukrasa čija izrada ponekad zahteva veštinu i strpljenje ali je zato predivnog ukusa i zadovoljiće sve ljubitelje slanih peciva.
Ono što ovu pogaču čini posebnom je njen nadev. Dve vrste sira, plus zlatiborski pršut - odlična kombinacija! Zlatiborski pršut je novi proizvod koji dolazi iz Zlatiborca i odličnog je ukusa tako da je ovu jednostavnu pogaču upravo on podigao na viši nivo.
Možete je servirati za doručak ili večeru, za neobavezne prilike ili pak neke svečanije, i sigurna sam da će vaši degustatori biti oduševljeni.
Jednostavna punjena pogača
• Sastojci:
350 g brašna
1 kašičica soli
5 g suvog kvasca (pola kesice)
1 kašičica šećera
150 ml mleka
1 belance
50 ml ulja
• Nadev:
120 g feta sira
120 g kačkavalja
1 kašičica sušenog origana
50 g zlatiborskog pršuta Zlatiborac
• Premaz:
1 žumance
1 kašika ulja
crni susam
• U toplo mleko staviti šećer, brašno i suvi kvasac, promešati i ostaviti da kvasac zapeni. Aktivirani kvasac sipati u činiju za mešenje, dodati mu belance i ulje a onda postepeno dodavati brašno i so. Umesiti glatko testo pa činiju poklopiti i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena da se testo udvostruči.
• Dok se testo podiže, pripremiti nadev: pomešati usitnjeni feta sir, narendani kačkavalj i origano.
Zlatiborski pršut naseckati na kockice i dodati smesi od sira pa dobro promešati.
• Komad papira za pečenje staviti na radnu površinu i posuti brašnom.
Naraslo testo staviti na pek papir pa ga pomoću oklagije razvući u kružnicu prečnika oko 40 centimetara.
Na sredinu staviti nadev a oko 5 centimetara testa na krajevima ostaviti slobodno jer će se tim nenamazanim rubom testa pogača preklopiti odnosno zatvoriti. Nadev pažljivo utapkati u testo a onda podići rub testa i preklopiti ka sredini tako da se nadev u potpunosti prekrije testom. Zatvorenu pogaču posuti brašnom pa preko nje blago preći oklagijom.
Pogaču zajedno sa papirom prebaciti u pleh u kojem će se peći. Pokriti je čistom krpom i ostaviti još 15 minuta da narasta u plehu.
• Rernu uključiti da se ugreje na 180 stepeni.
Pogaču premazati žumancetom umućenim sa malo ulja.
Rub pogače posuti semenkama i staviti je u rernu da se peče oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.
Recept je urađen u saradnji sa kompanijom Zlatiborac.
Нема коментара:
Постави коментар