среда, 17. август 2022.

Lazanje


Lazanje su jedno od jednostavnih jela, odnosno nije neophodno posebno kulinarsko umeće da biste ih pripremili, ali je potrebno malo više vremena, s obzirom na to da se kuvaju dva sosa. Iako sam ih nekoliko puta pravila sa domaćim testom i bile su odlične, ipak se mnogo češće odlučujem za kupovne kore za lazanje i to one koje se ne kuvaju pre upotrebe. To umnogome olakšava i ubrzava pripremu a rezultat je podjednako dobar.


Inače, gotove, složene a nepečene lazanje se mogu zamrznuti i čuvati u zamrzivaču a kada poželite da ih ispečete, potrebno je da bar dva sata budu na sobnoj temperaturi kako bi se odledile pa se posle peku na isti način kao da su tog trenutka složene. 




Lazanje


Sastojci:

500 g kora za lazanje (koje nije potrebno kuvati)

Umak od mesa:

600 g mlevenog mesa (junetina)
1 veća glavica crnog luka
1 veća šargarepa
4 čena belog luka 
1 kašičica sušenog origana
1 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
1 kašičica slatke mlevene paprike
200 ml vode
500 ml pasiranog paradajza

Bešamel umak:

100 g maslaca
70 g brašna
800 ml mleka
kašičica soli
pola kašičice muskatnog oraščića
na vrh kašičice bibera
+
200 g sira za posip (gauda)

Priprema:

• Najpre pripremiti umak od mesa:

Crni luk očistiti i iseckati pa ga propržiti na malo masti ili ulja. Kada luk požuti, u šerpu staviti narendanu šargarepu, mleveno meso i začine. Kratko propržiti, da meso pobeli sa svih strana, a onda dodati sitno iseckani beli luk, vodu i sok od pasiranog paradajza. Kuvati 20 minuta uz povremeno mešanje.


• Dok se kuva umak od mesa, pripremiti bešamel:

Na ugrejanom maslacu propržiti brašno, samo toliko da počne da menja boju odnosno blago požuti. Zatim u šerpu sipati toplo mleko i mešati žicom dok ne počne da se zgušnjava. Dodati so, biber i muskatni oraščić pa skinuti sa vatre.



• Vatrostalnu posudu (35x25 cm) podmazati pa u nju najpre usuti nekoliko kašika bešamel sosa. Potom rasporediti kore za lazanje ali paziti da se ne preklapaju.


• Preko kora staviti malo umaka od mesa i bešamela pa na isti način nastaviti slaganje dok se ne iskoriste svi sastojci. Sačuvati nekoliko kašika bešamela da se prelije poslednji red kora.




• Na kraju, poslednji red kora preliti bešamelom i posuti narendanim sirom. Posudu pokriti alu folijom i staviti u prethodno zagrejanu rernu da se lazanje ispeku. 



• Peći na 200 stepeni oko 40 minuta. Pred kraj pečenja, skinuti foliju da se lazanje zapeku. Nakon pečenja, ostaviti ih najmanje 15 minuta da se prohlade pre nego što se iseku i serviraju. 







Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...