уторак, 2. март 2021.

Gulaš

Htedoh u naslovu dodati još i "svinjski", međutim, na ovakav način kuvam i sa junetinom, dakle, princip je isti bez obzira na vrstu mesa. Sada sam u zamrzivaču imala fino domaće svinjsko meso koje sam htela da iskoristim a inače najviše volim upravo gulaš od junetine.

Inače, ne sećam se kada sam poslednji put pravila gulaš od manje od kilogram mesa. Volim da pripremim ručak za dva dana pa ako se ne pojede sutradan, rasporedim ga u kutijice i zamrznem. Veliko je olakšanje kada znam da u zamrzivaču imam spreman ručak koji je posle potrebno samo da odledim i ugrejem. 

Kada kupujem meso za gulaš, uvek zamolim mesara da mi da komad koji je prošaran masnoćom. Ranije sam tražila i da mi meso isecka, međutim, od kada imam dobre noževe kojima je stvarno uživanje rukovati, sečenje mesa odradim sama. 

Noževi koje odnedavno koristim su japanskog brenda SAMURA, linija Damascus i mogu se kupiti i na našem tržištu. Prodaje ih porodična firma Serotonin koja se nalazi u Krušedolskoj 13, u Beogradu (kod Hrama Svetog Save) i ima fantastičnu ponudu ne samo noževa već i šerpi, tiganja, čajnika i raznoraznih korisnih sitnica za ljubitelje vina. 


Gulaš

Sastojci:

1,5 kg svinjskog mesa

2 kašičice soli
pola kašičice bibera
2 kašike slatke aleve paprike
1 puna kašičica sušenog bosiljka
1 puna kašičica sušenog origana
1 puna kašičica mlevenog korijandera
1 puna kašičica kumina
1 kašičica karija
4-5 lovorovih listića

2 pune kašike masti
4 glavice crnog luka
2 veće šargarepe
manji koren celera
150-200 g suvog prodimljenog mesa: slanina, pršuta, suvi vrat

Za hladnu zapršku:
300 ml vode
2 pune kašike brašna
1 puna kašika slatke aleve paprike
oko 5 cm koncentrata paradajza u tubi 
(ili paradajz pirea)

Priprema:

1. U većoj činiji pomešati sve suve začine. 
Meso iseći na kockice i staviti u pomešane začine. Dodati mu i iseckano suvo meso (ja sam sada koristila suhomesnati mix za kuvana jela od Kosmajske).
Dobro promešati da se svaki komadić mesa obloži začinima pa činiju prekriti streč folijom i ostaviti je u frižider na najmanje sat vremena a može i preko noći ukoliko ćete ručak pripremati sutradan. Ovo "mariniranje" u začinima je možda i najbitniji korak u pripremi i nemojte ga preskakati. Meso će poprimiti divnu aromu.


2. U lonac dodati mast pa ga staviti na šporet da se mast ugreje. Luk iseckati na kockice i staviti na ugrejanu mast da se dinsta oko deset minuta, dok ne požuti. Za to vreme iseckati i šargarepu i celer pa ih staviti na prodinstani luk. Pržiti sve zajedno oko minut i na kraju dodati meso. Sve zajedno dinstati bez dodavanja vode dok meso ne pobeli odnosno promeni boju sa svih strana. Neprestano mešati a nakon par minuta naliti toplom vodom tek da prekrije meso u loncu. 
Gulaš kuvati dva sata na tihoj vatri uz povremeno mešanje. Ukoliko je potrebno, odnosno kada deo tečnosti ispari, doliti još vode ali nikako previše.


3. Posle dva sata kuvanja, kada je meso već sasvim omekšalo, pripremiti hladnu zapršku koja će jelo dodatno zgusnuti. U vodi razmutiti brašno, slatku papriku i koncentrat paradajza pa dodati u gulaš. Dobro promešati i kuvati još deset minuta uz češće mešanje. 


Gulaš je jelo uz koje možete servirati razne priloge: pire krompir, testeninu ili pirinač.


Kao što sam gore napomenula, zaista mi nije problem da sama isečem i po pravilu komplikovanije stvari kao što su ovako krupniji komadi mesa. O seckanju luka, šargarepe i ostalog povrća, da ne pričam! To je kao pesma kada se seče oštrim noževima poput ovih. 


Trenutno upotrebljavam dva noža: veći nož je SAMURA Damascus Santoku 180 i njega koristim za "ozbiljnije" stvari poput ove, odnosno sečenje krupnih komada mesa ili za tanko sečenje suhomesnatih proizvoda, a sečem i kupus za salatu, hleb, bundevu, ma bukvalno sve!
Manji nož je takođe brend SAMURA Damascus Utility 150 koji mi je idealan za sitnije stvari, čišćenje i seckanje luka, šargarepe i ostale zeleni za supu, sitnih komada voća poput jabuka i krušaka a naravno da nisam odolela da ga koristim i za sečenje kolača i pokazao se kao odličan. 
Pogledajte i preostalu ponudu kuhinjskih noževa i posuđa na sajtu SEROTONIN.rs i možda pronađete dobar, koristan poklon za drage osobe ili za sebe.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...