понедељак, 8. март 2021.

Rascvetane viršle u testu

Ovo dekorativno pecivo sam pre desetak godina pravila nekoliko puta a onda u potpunosti zaboravila na njega i ne znam kako mi je ponovo palo na pamet. Viršle inače baš retko kupujem ali za ovakve varijante su mi zanimljive pa sam pre neki dan odlučila da ih ponovo spakujem u testo i iznenadim Nedu i njenu drugaricu. Naravno da su devojčice bile oduševljene! 



Rascvetane viršle u testu


Sastojci:

450 (+50g) brašna
20 g svežeg kvasca 
200 ml mleka
100 ml jogurta
100 g masti 
1 kašičica šećera
2 kašičice soli

8 viršli bez omotača

Za premaz:
žumance, kašika ulja, semenke

Priprema:

1. U činiju za mešenje sipati toplo mleko pa u njemu razmutiti po kašičicu šećera i brašna i izmrvljen kvasac. Činiju pokriti i ostaviti na toplom oko 5 minuta da se kvasac aktivira i zapeni. 
Zatim u činiju dodati brašno, so, jogurt sobne temperature i mast. Brašno dodavati postepeno, možda neće biti potrebna cela količina a možda će biti potrebno i malo više. Umesiti glatko testo i ostaviti ga u pokrivenoj činiji oko 45 minuta da se udvostruči.

2. Naraslo testo izručiti na podlogu za mešenje koju ste posuli brašnom. Odmah ga podeliti na 8 jednakih delova. 


3. Prvi deo testa pomoću oklagije razviti u elipsast oblik dužine viršle. Na testo staviti viršlu i uviti je sa testom u rolnicu. Zaseći na 4 mesta ali paziti da se testo ne preseče do kraja. Uzeti prvi i poslednji kraj i ukrstiti ih jedan preko drugoga (pogledajte slike). Preostali delovi ostaju na mestu ali ih okrenuti tako da presek gde je viršla bude okrenut ka gore. Na taj način se dobije izgled cveta.


4. Oblikovan cvet staviti na pleh obložen peki papirom. Na isti način uraditi i sa preostalim delovima testa i viršlama. 


5. Složeno pecivo prekriti čistom krpom dok se rerna ne ugreje. Pre pečenja premazati žumancetom umućenim sa malo ulja i posuti semenkama. Peći na 180 stepeni oko pola sata, odnosno dok ne porumeni.


Napomena: za ovaj recept, potrebno je koristiti viršle bez omotača a ukoliko imate one sa omotačem, pre pripreme ih stavite pod mlaz vruće vode i ogulite. Viršle nije potrebno kuvati pre upotrebe. 



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...