четвртак, 11. фебруар 2021.

Namaz od avokada


Ovaj ukusni namaz od avokada je izuzetno hranljiv, bogat je zdravim masnoćama a priprema je brza i jednostavna i oduzeće vam tek par minuta. Ukoliko ga za doručak kombinujete sa integralnim hlebom, jajima, nekim povrćem - to će biti odličan obrok na početku dana koji će vam dugo držati sitost. 
Inače, avokado je voće koje na ovim prostorima i dalje važi za skupo i čini mi se da se još uvek retko koristi. Međutim, često se može naći po ceni ispod 100 dinara - toliko košta kesica čipsa ili pašteta, a od samo jednog avokada, plus nešto malo drugih sastojaka, možete napraviti količinu namaza koja je dovoljna da jede tročlana ili četvoročlana porodica. To ne moraju biti namirnice koje se koriste na dnevnoj bazi pa smatram da nije preveliki izdatak. Danas je poznato da avokado veoma obiluje vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidantima, a na sve to je i veoma ukusan, pa nema prepreke da se koristi čak i u ishrani beba. 


Namaz od avokada


Sastojci:

1 zreo avokado
100 g krem sira
2 kašike soka od limuna
2 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
pola kašičice soli
trećina kašičice mlevenog bibera 
trećina kašičice mlevenog korijandera


Priprema:

Avokado dobro oprati (nikada ne znate kroz koliko je ruku prošao pre nego što je stigao u vašu kuhinju :), osušiti pa oštrim nožem prepoloviti. Budući da sadrži veliku čvrstu košticu, prođite nožićem sve do nje, pa ga onda otvorite tako što ćete polovine okrenuti u suprotnom smeru. Košticu odstraniti a mesnati deo odvojiti od kore tako što ćete ga izdubiti kašikom.
Namaz možete napraviti u secku ili blenderu a možete sve sastojke i ručno povezati. Potrebno je da samo prethodno iseckate ili ispasirate beli luk.



Gotov namaz staviti u staklenu činiju i dobro rashladiti. Servirati na prepečenom tost ili integralnom hlebu.



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...