петак, 5. фебруар 2021.

Rupičasta pita sa sirom


Od kada sam prvi put napravila Rupičastu pitu sa sirom, a to je bilo pre par godina, postala mi je toliko omiljena da je pravim bar jednom u tri nedelje. Sa običnim belim ili sa integralnim korama od heljde, sa sitnim ili feta sirom, svaki put bude zaista odlična. Odgovara mi i to što može da se zamrzava pre pečenja, pa ponekad deo pitica ispečem odmah a drugu polovinu zamrznem i pečem kada mi zatreba. Osim toga, često pitice spakujem uveče, prekrijem providnom folijom i pleh ostavim u frižideru a ujutro pečem. Tako ispada da bez mnogo truda imam tople pite za doručak a da nisam morala mnogo ranije da ustajem :)


Originalni recept potiče od moje drugarice Gage i možete ga videti na njenom blogu Gaga u kujni.  Kako Gaga reče, pite su vrlo praktične da se ponesu, jer nema sečenja i neće se osušiti (kao što to može biti slučaj kod gibanice).

Nadev pravim po svom receptu za gibanicu, a tajna ovog Gaginog recepta je ustvari u specifičnom savijanju kora. Naime, prilikom uvijanja pitica, vrlo je važno voditi računa da se kore ne pritiskaju kako bi u njima ostalo vazduha. Taj način savijanja će uticati da pite i nakon pečenja ostanu vazdušaste, sa mnogo finih rupica. 



Rupičasta pita sa sirom

Sastojci:

500 g kora srednje debljine (16-18 kora)

• Za nadev:
600 g svežeg sira
5 jaja
3 pune kašike kisele pavlake
1 puna kašika masti (ili 100 ml ulja)
1 kašičica soli

• Za prskanje kora:
100 ml ulja
200 ml kisele vode

Priprema:

• Razdvojiti belanca i žumanca. Belanca, uz dodatak soli, umutiti u sneg pa im dodati sve ostale sastojke: žumanca, sir, pavlaku i mast (ili ulje). Još jednom kratko izmiksirati da se svi sastojci povežu.  
• U šolji pomešati ulje i kiselu vodu.
• Na radnu površinu staviti jednu koru. Poprskati je mešavinom ulja i kisele vode pa je presaviti na 2/3 (pogledajte sliku dole). Zatim naneti nadev od sira pa koru pažljivo uviti u rolnu, bez pritiskanja. 


• Potom je uviti u oblik puža, kraj podvući sa donje strane i staviti piticu na pleh obložen pek papirom. Na taj način uraditi i sa svim ostalim korama i nikako ih ne pritiskati i ne sabijati u plehu jer će pitice i tokom pečenja još malo da narastu. Vodite računa da nadeva bude podjednako za sve. Otprilike, na svaku koru ide oko 3-4 kašike nadeva. Inače, pitice se mogu složiti i malo gušće, u okruglom plehu, ali ja ih često nosim sa sobom pa volim da se "pojedinačno" peku, da se ne dodiruju tokom pečenja.


• U činiju u kojoj je ostalo malo nadeva dodati par kašika ulja, promešati sa ostatkom nadeva i pomoću četkice naneti na svaku piticu. Po želji, posuti ih semenkama ili morskom soli. 
• Pite peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni (sa ventilatorom) oko pola sata odnosno dok ne dobiju finu rumenu boju.

Pogledajte video recept na YT kanalu:





2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...