понедељак, 1. фебруар 2021.

Slatke bombice od leblebije


Pre neki dan sam pravila Marokanske ćuftice u sosu od paradajza i leblebija i ostalo mi je dosta skuvane leblebije pa sam odlučila da napravim i desert. Leblebije su veoma zdrava namirnica i iako se uglavnom koriste u slanim jelima, one su ustvari odličan sastojak i u kolačima, palačinkama i kremovima. 

Ove bombice sadrže whey protein koji u njima ima ulogu zaslađivača (pored banane) a u njegovom nedostatku može se koristiti mleveni badem ili orah, uz dodatak meda, kako biste bili sigurni da će biti dovoljno slatke (u tom slučaju dobijate posni/vegetarijanski desert). Ukoliko ste na nekoj dijeti ili jednostavno želite da pojedete malo zdraviji slatkiš, bez brašna i bez šećera, verujem da će vam se svideti. 



Slatke bombice od leblebije 


250 g oceđenih skuvanih leblebija
1 zrela banana 
30 g otopljene crne čokolade
1 merica whey proteina sa ukusom vanile
(ili 3 pune kašike mlevenih badema + kašika meda)
+
kakao za valjanje bombica 

Priprema:

• U blender ili secka staviti leblebije, bananu, otopljenu čokoladu i polovinu merice whey proteina. U nekoliko navrata izmiksirati pa dodati ostatak proteina i dovršiti miksiranje. Nije problem ukoliko ostane i po koji krupniji komadić leblebije. Smesu ostaviti u frižider na najmanje 3 sata, da se dobro rashladi i stegne.
• Kada se ohladila i očvrsla, kašikom uzimati pom malo smese, vlažnim rukama oblikovati bombice i stavljati ih na tanjir obložen streč folijom jer su prilično lepljive strukture. I bombice ostaviti da se ohlade.
• Bombice pre serviranja posuti kakaom ili ih preliti čokoladom otopljenom sa malo ulja.





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...