понедељак, 1. април 2019.

Mleveno meso "Mediteraneo"



Mleveno meso pripremljeno na ovaj način, sa povrćem, mi je jedno od najdražih jela. Već dugo ga pripremam po receptu prijateljice Saške a prvi put sam ga napravila pre 6-7 godina kada je Neda bila na dijetalnom režimu koji je isključivao mleko i belo brašno, pa mi je ovaj recept došao kao poručen. Naime, jelo se preliva mešavinom jogurta i kukuruznog brašna pa se onda zapeče, a ja sam u međuvremenu isprobala da u preliv dodajem i razne vrste integralnog brašna, u zavisnosti od toga šta trenutno imam u kući.


Priprema je brza i jednostavna a ono što je najbolje je da trpi raznorazne improvizacije i u vezi sa povrćem koje ćete koristiti. Najčešće ga pravim sa tikvicama, posebno leti kada ih ima mnogo, a ustvari možete upotrebiti bukvalno sve: šargarepu, papriku, patlidžan, krompir...Jedino ga nisam pravila sa dodatkom lisnatog povrća, ali što da ne, verujem da bi i kelj u ovoj varijanti bio odličan, ako se isecka na kockice i pomeša sa ostalim sastojcima.





Mleveno meso "Mediteraneo"

Sastojci:

500 g mlevenog mesa (ukoliko koristite belo pileće meso, možete ga iseckati na sitne kockice)
1 veća glavica crnog luka
2 tikvice iseckane na kockice (oko 400 g)
2 veće crvene paprike
100 ml soka od paradajza ili malo koncentrata iz tube razmutiti u 100 ml vode
po 1 kašičica sušenog mlevenog origana i bosiljka
ili 1 kašičica svežeg peršunovog lista
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
kašika masti ili ulja

Za preliv:

3 jajeta
300 ml jogurta
2 kašike kukuruznog (ili nekog drugog) brašna
po želji: oko 150 g rendanog kačkavalja za posip

Priprema:

• U dublji tiganj staviti mast da se ugreje. Luk očistiti, sitno iseckati i staviti na ugrejanu mast na tihu vatru da se dinsta. Dodati mleveno meso i kratko prodinstati uz mešanje, dok meso ne pobeli sa svih strana i postane rastresito.



• Za to vreme, povrće oprati i iseckati na kockice podjednake veličine. Dodati u prodinstano meso i nastaviti sa prženjem još 3-4 minute da i povrće omekša. Zatim staviti začine i sipati paradajz sok. Kada sve to provri, sve preručiti u podmazanu vatrostalnu posudu.
Savet: ukoliko imate neki tiganj koji može da se koristi i na šporetu i u rerni, to sve možete uraditi u njemu.

• Umutiti jaja sa jogurtom i kašikom brašna i sve preliti preko mesa i povrća. Staviti u prethodno zagrejanu rernu da se zapeče, maksimalno 30 minuta na 180 stepeni (sa ventilatorom). Pred kraj, po želji, jelo možete posuti narendanim sirom i ostaviti u toploj isključenoj rerni da se sir otopi.






Servirati preliveno grčkim jogurtom sa mnogo zelene salate. Prijatno! 
Originalni recept: SaškaLoko, Coolinarika





8 коментара:

  1. Jao, što dobro zvuči. Odoh pregovarati sa klincima. Možda pristanu da spremim ovo umesto klasičnih punjenih tikvica ❤️

    ОдговориИзбриши
  2. Evo vec 5 put pravim ovo jelo, pa rekoh ajde da prokomentarisem.Jelo je vise nego odlicno, i moj sin od 3 god ga obozava. Hvala na ovako divnom receptu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Bobo, baš mi je drago da ste toliko zadovoljni! I moja Neda ga obožava a ja samo menjam povrće :) Hvala na poverenju i javljanju!

      Избриши
  3. Jako lijepo i praktično jelo. Danas pravim. Pozdrav od Biljane iz Podgorice.

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...