недеља, 7. април 2019.

Paša lokum


Još jedan fini recept iz turske kuhinje. Videla sam na nekoliko mesta da se kod nas ime ovog kolača prevodi kao Sultanova slatka sarma, međutim, moram priznati da mi se to totalno nespojivo jer je samo jedna sarma, a zna se koja, pa bih ipak ostavila originalni naziv :) Uostalom, kako nikome nije palo na pamet da daje novo ime za Tiramisu, Čizkejk ili Pana Kotu, tako se i u ovom slučaju može zadržati original. 
Dakle, Paša lokum je jedan kremasti, nepečeni kolač, koji se jednostavno priprema i jedino što ćete morati da sačekate jeste da ga servirate, budući da je potrebno da prođe nekoliko sati kako bi mogao da se dobro stegne i rashladi. 


Paša lokum

Sastojci:

1 l mleka
250 g šećera
1 kesica vanilin šećera
100 g maslaca
60 g kakaoa
60 g gustina (kukuruznog skroba)
120 g brašna

I još:
100-150 g kokosa
400 ml slatke pavlake


Priprema:

• U veću šerpu sipati sve sastojke (osim kokosa i slatke pavlake) i staviti na tihu vatru da se otope. Mešati žicom ili varjačom kako ne bi bilo grudvica. Kada počne da vri, smanjiti vatru i kuvati dok se smesa ne zgusne, kao da kuvate puding.
• Veliki pleh od rerne (40x35cm) ili veliki poslužavnik obložiti pek papirom i po njemu rasporediti kokos u debljem sloju. Pek papir nije obavezan - ja ga koristim da posle ne bih morala da ribam poslužavnik :)
• Topli kuvani fil odmah rasporediti preko kokosa, tako što ćete ga polako izlivati u gomilicama, kako ne bi podigao kokos što bi se desilo ukoliko ga odjednom sipate samo na jedno mesto. Lopaticom poravnati da svuda bude jednake debljine.



• Ostaviti u frižideru najmanje 8 sati da se dobro stegne.
• Nakon tog vremena, umutiti slatku pavlaku. Ukoliko volite slađe, možete u nju dodati 2 kašike šećera u prahu. Umućenu pavlaku premazati preko ohlađene kreme. Tankim, oštrim nožem iseći trake željene debljine, ja volim da su formirani pužići tanji i zato obično isečem 12 traka. Zatim pažljivo, pomažući se lopaticom za serviranje ili špatulom, uvijati trake u pužiće. Smesa je vrlo meka i osetljiva, zato to morate raditi pažljivo i lakše je ako koristite lopaticu i što manje dodirujete rukama. 



• Pužiće ostaviti u frižideru da se ponovo rashlade i tek onda servirati. 



Izvor: Mama1, Coolinarika 

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...