понедељак, 22. април 2019.

Sipana pita


Sipana pita je kolač koji je već godinama popularan, naročito u danima posta. Prvi put sam ga napravila pre skoro deset godina sa jabukama ali po malo drugačijem receptu gde se preko kolača dodaje narendani maslac ili margarin, a sada sam pokušala da ga napravim bez ikakve masnoće i baš sam zadovoljna rezultatom! Dakle, ovo je varijanta prilagođena postu na vodi.

Ono što je interesantno i glavna karakteristika kolača je to da se svi praškasti sastojci pomešaju i kašikom posipaju po plehu za pečenje (otuda i naziv "sipana pita") a između ide voće za koje je najbolje da je iz zamrzivača ili bar veoma zrelo i puno soka kako bi natopilo kolač, budući da u njega ne ide nikakva masnoća niti tečnost, osim soka koji će voće otpustiti. Ukoliko koristite sveže voće, možete za preliv koristiti sveži sok od pomorandže ako voće nije dovoljno sočno. 

Ono što je važno napomenuti je da se kolač obavezno mora praviti dan ranije pre serviranja. Moja pita je odležala u frižideru skoro 24 sata. Možete vi nju i ranije iseći, ali rizikujete da je servirate u činijicama a ne na tanjiru ;) Ipak joj je potrebno vreme da se dobro rashladi kako bi bila kompaktna :) 
I još nešto: u nekim verzijama ovog kolača ne koriste se mleveni orasi (ili lešnici) međutim, savetujem da ih ne izostavljate jer su oni u ovoj piti jedini izvor masnoće i tu su da obogate ukus. 



Sipana pita

Sastojci:

220 g brašna
250 g pšeničnog griza
100 g mlevenih oraha (ili pečenih mlevenih lešnika)
2 ravne kašičice praška za pecivo
200 g šećera
1 kesica vanilin šećera

1 kg višanja 
300 ml soka od višanja (koji otpuste kada se odlede)


Priprema:

• Sve suve sastojke pomešati u većoj činiji. Zatim ih rasporediti u tri manje činije kako biste bili sigurni da će za svaki red smesa biti podjednako raspoređena.
• Višnje odlediti i ocediti od soka koji će pustiti. Ja sam dobila 300 ml soka, a ne bi smetalo i da ga je bilo više. Višnje podeliti u dve činijice.
• Sledi slaganje kolača:
Pleh dimenzija 30x20 obložiti pek papirom. Po plehu ravnomerno rasporediti smesu iz prve činijice. Možete malo protresti pleh kako bi praškasta smesa svuda bila jednako raspoređena. 
Preko nje staviti prvi deo višanja. Nema veze ako i tu višnje puste malo soka. 
Preko toga rasporediti drugi deo praškaste smese, pa drugi deo višanja i na kraju ide poslednji deo suvih sastojaka. 


• Sve blago rukama ili kašikom utapkati, pa kolač polako prelivati sokom od višanja. Možda će vam se učiniti da je to previše soka, ali bez brige, sve će to kolač upiti. Kada završite sa prelivanjem, tek onda uključite rernu da se greje na 170 stepeni (sa ventilatorom). Za to vreme, kolač će se dodatno natopiti. Pleh prekriti alu folijom i staviti u rernu da se peče, a na pola pečenja otkriti da se i gornja korica zapeče. 


• Nakon pečenja, sačekati da se kolač ohladi pa ga premestiti u frižider i dobro rashladiti. Servirati posutog šećerom u prahu a ako ne postite, jako lepo ide sa vanila prelivom :)


Umesto višanja, možete koristiti i jabuke. Ukoliko su sveže, ocedite ih a ako ne bude dovoljno soka, slobodno dodajte sok od pomorandže ili neki drugi, koji volite. 





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...