понедељак, 25. март 2019.

Bombice sa suvim šljivama


Iako me nepečeni sitni kolači oblikovani u obliku bombica nikada nisu nešto posebno privlačili, posle Božića je ostalo suvih šljiva koje su se vukle po kući i tada sam odlučila da isprobam ovaj recept. Objavila ga je pre skoro deset godina naša Ljilja - Godiva, na svom blogu Chocolate dust. Inače, Ljilja već dvadeset godina živi u Čikagu, a jedna je od legendi sa Coolinarike i ne znam da li je veći majstor za torte, kolače, slana jela ili pak fotografiju. Jednostavno, šta god da radi, to je dovedeno do perfekcije i verujem da je mnogima, kao i meni, nedostižan uzor :) Mnogo mi je milo što smo pre tri godine imale prilike da se i lično upoznamo. 
E baš zato što je svaki Ljiljin recept "za isprobavanje", nisam imala dileme gde ću iskoristiti suve šljive i rezultat je bio očaravajuć. Naravno, ovo nije jedan od onih uobičajenih posnih kolača pun margarina, keksa i kakaa, daleko od toga! Ove bombice sadrže samo četiri sastojka (plus sastojci za glazuru), bez šećera su, a toliko su ukusne, aromatične, bogate, da će od sada biti redovne na svim bitnim proslavama u mojoj kući. Prave se veoma brzo i jednostavno i jedina stvar oko koje se valja potruditi je ukrašavanje.




Bombice sa suvim šljivama

Sastojci:

Za bombice:
300 g suvih šljiva
100 g otopljene čokolade
100 g oraha 
2 kašike ruma

Za glazuru:
150 g čokolade
4 kašike ulja
20 g mlečne čokolade za šare


Priprema:

• Suve šljive iseckati pa poprskati rumom i par puta promešati. Zatim ih samleti na mašini za mlevenje mesa ili u blenderu. Možete ih jako sitno iseckati pa ovaj korak sa mlevenjem i preskočiti. Čokoladu otopiti na pari a orahe iseckati (ja sam koristila mlevene orahe). 
• Pomešati sve sastojke i smesu dobro umesiti da se poveže kako bi se bombice lako oblikovale. Formirati ih da budu jednake veličine - ja to radim tako što otkidam od smese i stavljam na digitalnu vagu, resetujem i na taj način sve imaju istu gramažu :) Od ove količine sastojaka dobila sam 26 bombica fine veličine, poput Ferrero Rocher kuglica.
• Oblikovane kuglice ređajte na tanjir obložen streč folijom ili kesom za zamrzavanje, kako se ne bi lepile. Obavezno ih ostavite u frižider na najmanje sat vremena pre stavljanja glazure, jer će glazura lepše da se sljubi s njima ako su hladne. Možete i ubrzati potupak, time što ćete ih ostaviti u zamrzivač na pola sata. 



• Čokoladu i ulje staviti u staklenu činiju pogodnu za kuvanje na pari i istopiti ih. Ili to uradite u mikrotalasnoj, ali obavezno uz prekidanje i mešanje kako smesa ne bi gorela.
• Rashlađene bombice stavite na viljušku pa jednu po jednu pažljivo uranjajte u otopljenu glazuru. Zatim ih vraćati na tanjir ili na žicu kako bi se ocedile i glazura stvrdnula. Nakon toga, otopiti malo mlečne čokolade, sipati je u kesu za zamrzavanje, odseći vrh tj. napraviti rupicu i svaku bombicu ukrasiti linijama ili kružićima :)



I dve sličice sa druženja sa Ljiljom, na Čuburi, u Beogradu, 02. septembra 2017. 
Došle smo sa svih strana! :) Mica, Ljilja, Gaga, Zorica, ja, Jana i Sneža :)


  
U ulozi fotografa na prvoj sličici a u mornarskoj majici na drugoj, naša Nalence 😉❤




7 коментара:

  1. Nedostižan uzor? Šta pričaš?
    Divno izgledaju i vrlo obećavaju - u pravu si, sastojci sigurno garantuju bogatstvo ukusa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. O, hvala ti, draga Tanja! 💕
      Zaista su me prijatno iznenadile, par "običnih" sastojaka da daju tako raskošan ukus! Šaljem ti lep pozdrav!

      Избриши
  2. Da li umesto suvih sljiva mogu urme da se ubace???☺

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Liclija, oprostite što tek sad odgovaram, tek sad vidim poruku. Nisam pravila, ali verujem da bi bilo odličnog ukusa. U principu, možete koristiti bilo koje sušeno voće: suvo grožđe, urme, sušene kajsije. Ukoliko probate, javite utiske :)

      Избриши
  3. Jeko, hvala ti sto si isprobala recept i napisala ovako lep post o meni. Kuglice su ti perfektne, divno si ih napravila. Lepo je videti i sličice sa našeg kratkog druženja. Ujedno si valjda i jedina koja je stavila link do mog bloga uz ovaj recept, pa ti hvala i na blogerskoj kolegijalnosti.
    Saljem ti puno poljubaca ��

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi, Ljiljo, na odličnom receptu i na javljanju. Prezadovoljna sam kuglicama i možda ću ih ponovo praviti sad za slavu :) Nadam se da će biti još prilike za druženje! Ljubim te :*

      Избриши
  4. Super su… pravila bi…nemam oraha može li nešto drugo i šta umjesto ruma staviti.. pozzz

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...