уторак, 12. јун 2018.

Kikiriki bajadera


Priprema je gotovo ista kao kod klasične bajadere koja se češće priprema, ali je ukus, naravno, drugačiji, intenzivniji pa će se sigurno dopasti ljubiteljima kikirikija u kolačima. Zaista je odlična, ni meka, ni tvrda da se osipa, pa se samim tim i lagano i lepo seče. Bitno je samo da se napravi prava gustina smese, a ako se šećer ne "prešpinuje", već kuva tačno po receptu, ne mora se dodavati ni manje ni više keksa i dobije se ona prava tekstura. Može vam se učiniti da je smesa meka, ali da znate da se ona hlađenjem steže i kada se kolač dobro rashladi, idealan je :)





Kikiriki bajadera


Sastojci:

250 g šećera
2 dl vode 
200 g maslaca (ili margarina)
300 g mlevenog neslanog kikirikija
300 g mlevenog keksa
80 g čokolade 
Za glazuru:
150 g čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

U šerpu staviti vodu i šećer pa na laganu vatru da se šećer otopi i skuva sirup, potrebno je da ključa na tihoj vatri oko 4-5 minuta. Nakon toga, u vruće dodati maslac iseckan na kockice i mešati da se otopi. Zatim sipati mleveni kikiriki i keks i mešati da se sve lepo sjedini.

U jednoj činiji otopiti čokoladu za kuvanje (na pari ili u mikrotalasnoj). U to staviti 1/3 smese i promešati da se sjedini sa čokoladom. 
Ostatak svetle smese podeliti na dva jednaka dela - najbolje je da uzmete dve iste činijice kako biste bili sigurni da ste jednako podelili ili stavite na vagu pa izmerite :)

Manji plitki pleh (maksimalno 20x30 ili malo manji) obložiti streč folijom (tako da ona viri iz pleha pa ćete pomoću nje lakše izvaditi kolač) pa sipati prvu polovinu svetle smese. Dobro je utapkati u pleh, kašikom ili rukama. 
Preko toga staviti tamnu smesu sa čokoladom, utapkati a preko nje drugi deo svetle smese. 



Poravnati i dobro pritiskati kako bi se sve lepo sjedinilo i utapkalo. Ostaviti na hladnom a za to vreme napraviti čokoladnu glazuru, tako što se čokolada zajedno sa uljem otopi na pari ili u mikrotalasnoj (u tom slučaju obavezno uz  prekidanje i vađenje iz mikrotalasne, uz mešanje, kako ne bi gorela).
Vruću glazuru preliti preko kolača i ostaviti da se dobro rashladi pa tek onda seći na štanglice.
Ukoliko želite da ukrasite bajaderu, otopite malo čokolade sa uljem, sipajte u kesicu za zamrzavanje pa joj odsecite vrh i vucite po kolaču tanke linije od čokolade. 
Prilikom sečenja, prvo kolač isecite na lente i onda ćete ih lako izvući iz pleha pomoću streč folije kojom je pleh obložen. Stavite lentu na dasku za sečenje i pažljivo tankim nožem ili skalpelom iseći štanglice.




Kolač se može napraviti i u posnoj verziji tako što se koriste maragarin i posni keks.
Ideja - Vukica5








4 коментара:

  1. E, ako mi nesto ne ide od ruke to je spinovanje secera .. Mozete mi reci od kog momenta se pocne mjeriti tih 4 - 5 minuta, da li od onda kad tek pocne da provire ili od onog momenta kad bas pocne da vri? Hvalaaaaaa :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da odgovor ne stiže kasno - merite od momenta kada počne da vri lagano. A sve radite na blagoj vatri, nikako na jakoj. Dakle, polako da vri i to je to :)

      Избриши
    2. Nikad nije kasno za odgovor, hvalaaa :)

      Избриши
    3. Nema na čemu! Šta god bude trebalo, tu sam :))

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...