среда, 15. новембар 2017.

Šarena oranž pita




Ono što najviše volim da spremam, svakako su sitni kolači. A tu posebno mesto zauzimaju kolači sa mnogo finih, tankih korica, tzv. pite. Iako su često od veoma jednostavnih i pristupačnih sastojaka, retko šta mi toliko privuče pažnju na tacni sa kolačima, kao što je to slučaj sa mađaricom, medenom ili limun pitom :) Ova pita takođe spada u tu grupu: miriše na orahe, kandiranu narandžinu koricu i čokoladu, a već posle par sati korice toliko omekšaju da se prosto tope u ustima! :)






Šarena oranž pita 

Sastojci:

Za testo: 

480 g brašna 
100 g mlevenih oraha 
kašičica rendane narandžine korice 
2 kašičice sode bikarbone 
150 g masti 
150 g šećera 
2 jajeta 
3 kašike (60 g) meda 
5 kašika mleka 

Za kremu: 

1 l. mleka 
2 kesice pudinga od vanile 
4 kašike gustina 
12 kašika šećera 
250 gr. maslaca 
100 gr. kandirane narandžine korice* 
50 gr. čokolade* 

za čokoladnu glazuru 200 gr. čokolade i 5 kašika ulja

Priprema:

1. Brašno pomešati sa mlevenim orasima, rendanom narandžinom koricom i sodom bikarbonom. Posebno mikserom umutiti mast, šećer, jaja, med i mleko. Postepeno dodavati brašno sa orasima i umestiti testo. Ono će biti fino mekano i masno. Ukoliko volite da su korice tvrđe, dodajte još malo brašna u testo - ja volim da je pita mekana i uvek zamesim tako da testo bude mekše. 

2. Testo podeliti na pet jednakih loptica (svaka će imati oko 220 gr ;)).  Iseći 5 komada pek-papira u veličini najvećeg pleha iz rerne, na njima će se korice peći. Staviti lopticu na pek-papir, preko nje staviti razrezanu kesu za zamrzivač (od debljeg materijala, ne one šuškave što se gužvaju) i oklagijom prelaziti preko testa pokrivenog kesom. Razviti koricu da bude što tanja, na dimenzije 35x25. Kada razvaljam testo na približnu veličinu, ne skidam kesu već preko nje naslonim veliku svesku tih dimenzija, pređem oko nje tupom stranom noža da obeležim stranice i onda odlepim kesu i uklonim višak testa. 

3. Koricu sa pek papirom preneti na obrnutu stranu pleha i peći u rerni tek da blago dobije boju (kod mene je to za manje od 5 minuta, sa ventilatorom). Kada se ispeče, svući je na sto, zajedno sa papirom, sa pleha, i  na tako pečenu koru staviti pek papir i pritisnuti je nečim, ja koristim deblju drvenu dasku. Kako se koja korica ispeče, stavljam je preko prethodne i pritisnem, da bi se sve zajedno fino izravnale. 

4. Kada se korice ispeku, skuvati kremu.  Staviti 8 dl  mleka na vatru, dodati šećer a u preostala 2 dl razmutiti puding i gustin. Kada mleko provri, skuvati puding uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Možete i mikserom mutiti a onda u vruću kremu dodati maslac iseckan na kockice, dobro izmiksirati i podeliti na dva jednaka dela. U prvi dodati 100 gr kandirane narandžine korice a u drugi 50 gr istopljene čokolade. 

5. Odmah filovati korice, najpre tamnom pa svetlom kremom. Poslednja korica se ne premazuje. Pokrijte pitu pek papirom pa opet pritisnite. Već posle par sati može da se seče. Pre toga, možete staviti čokoladnu glazuru ali je pita veoma lepa i ako se pre serviranja pospe šećerom u prahu ili se jednostavno pospe narendanom čokoladom.




-  Malo sam odužila, a to samo iz želje da se manje iskusne domaćice ohrabre i slobodno upuste u pripremu :) Bitno je da se ne dodaje brašna više nego što je potrebno, da korice ne bi bile tvrde i da se vodi računa da ne zagore tokom pečenja (čak je preporučljivo krenuti sa manjom količinom brašna, lako posle dodate još ako bude potrebe). Pita je najlepša ako ceo dan odstoji na hladnom, onda se lepše seče, mada ako vam se žuri, može se seći posle dva sata jer korice omekšaju čim se nafiluju.

 * Umesto kandirane narandžine korice, mogu se upotrebiti iseckane suve kajsije ili žele bombone. 
 * Ovaj put sam koristila mlečnu čokoladu, inače je lepše sa čokoladom za kuvanje koja je tamnija pa je veći kontrast između filova. - Od ostataka testa ispecite keksiće ;)  
A ako volite da se igrate, možete napraviti i tortu ;) Ima malo posla, dok se korice ne ispeku, ali kada se sve završi i kolač bude spreman za probu, zadovoljstvo je veliko :)))




Link do recepta koji je objavljen na Coolinarici u februaru 2014. 




12 коментара:

  1. sjajno ,ubedljivo i kao torta,hvala jeko i sve najbolje na t v o m blogu ,konacno
    blue kisssssss

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Jeko izuzetno mi je drago da si pokrenula svoj blog. Imaš sjajne recete i fotografije. Ova lepotica od kolača će ušla u moj izbor za predstojeće praznike.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala ti, draga Aleksandra :) Nadam se da će šarena lepotica opravdati očekivanja :))

    ОдговориИзбриши
  4. Wow, ova kombinacija miriše već preko ekrana :)) Molim Vas samo za savjet, nekako mi je draža slastičarska krema od jaja nego kombinacije s pudingom pa bih samo taj dio izmijenila.. Budući da nisam najiskusnija kuharica za improviziranje već se slijepo držim recepata, gramaža i zlatnih savjeta :D da li imate recept neke svoje druge kuhane kreme koja bi se ovdje lijepo uklopila?
    (Jer kad guglam u neke slastičarske kreme ide maslac, u neke ne, i sad sam skroz zbunjena hehe)

    Hvala puno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ivana, nadam se da odgovor ne stiže kasno :) Možete skuvat poslastičarsku kremu, sa žumancima, ali ja bih ipak dodala najmanje 200 g maslaca, kako biste bili sigurni da će biti dovoljno čvrsta. Jeste, u klasični poslastičarski krem ne ide maslac, ali za ovakve kolače, gde želimo da se lepo iseku i da ništa ne curi, ipak je sigurnije dodati ga.
      Nadam se da će Vam se kolač dopasti! Veliki pozdrav :)

      Избриши
  5. Dobar dan.
    E, ovako. :-)
    Pravila sam bezbroj puta "Belu pitu", koja mi je bila i prvo iskustvo, kada su u pitanju kolaci sa vise korica, pravljenih na prevrnutom plehu. Drugo iskustvo su bile "Kras kocke", trece su bile domace rozen kore.
    Milion puta sam pregledala ovaj tvoj recept, zapisivala, stampala, ali sve sa odredjenom dozom skeptike, te treba med, te treba mast, te mleveni orasi, te kandirana narandzina korica i na kraju bih ga preskocila.
    Kada sam pre par dana, pravila kolace za pola godine ocu, stavila sam ga na spisak i zaokvirila sam ga vise puta. I kandirane narandzine korice i dobar med sam nasla u "Lidl-u" i krenula sam sa pravljenjem.
    Utisak: Kao sto vec pomenuh, imam iskustva sa pecenjem korica, ali jos mi se nijedne korice nisu ovako lepo i "masno", razvijale. Bukvalno predjem 3,4x oklagijom i korica je spremna. Dok se jedna ispece, druga je vec spremna za pecenje. Ovo je UBEDLJIVO NAJJJJJJLEPSI RECEPT ZA KOLACE SA KORICAMA, koji sam IKAD probala.
    Definitivno ce mi biti cesto na listi.
    Jedino mi je zao, sto tata nije probao sve te kolace, koje sam u poslednjih pola godine napekla, on je imao obicaj sve da mi hvali.
    Ovom prilikom, ti zelim srecnu Novu godinu i praznike i beskrajno ti se zahvaljujem na ovom PREEEEEEDIIIIIIVNOM receptu. Zelim ti da nastavis ovim tempom i u ovoj godini ocekujem barem duplo vise kolaca sa tvojom interpretacijom.
    Svako dobro, tebi i tvojoj porodici.
    Milica iz Beograda (inace me ima i na Coolinarici pod nick-om Micca89, ali nisam htela tamo da ti pisem komentar, vec iskljucibo na tvom sajtu.)
    Veliki pozdrav i oprosti sto sam ovako oduzila.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jaooo, kakav komentar! Ostala sam bez teksta (a to se retko dešava ;))
      Draga Milice, hvala ti pre svega na poverenju a onda i na javljanju, mnogo si me obradovala!
      Ovaj kolač je i meni najomiljeniji od svih ostalih kolača ovog tipa. Jednostavno je drugačiji od uobičajene mađarice, bele pite, karamel ili limun pite. Bogatiji je sastojcima što mnogo utiče na ukus a ništa manje važno nije i to što si napisala vezano za razvijanje kora - laganica!
      Razumem da ti je žao što tata nije imao prilike da proba sve te kolače oko kojih si se trudila i sa ljubavlju ih pravila... Meni je jako žao što moja mama nije doživela da vidi neke moje recepte u novinama jer znam koliko bi je to veselilo i koliko bi bila ponosna. No, šta da radimo, važno je da su tu, u našim mislima...♥
      Dobro je da si se ovde javila, ne stižem da odem na Coolinariku i ko zna kada bih videla poruku...
      Hvala ti na lepim željama!
      Sve najbolje i srećni praznici! 💋

      Избриши
  6. Poštovana Jeko, kolač prelepo izgleda a verujem i da je ukus fenomenalan😊
    Htela bih da ga pravim ali ne bih 5 kora već tri, ali sam u nedoumici što se tiče sastojaka za koru, da li onda sve da smanjim na pola? Nemam mnogo iskustva sa korama, pa bi mi značio savet.
    Recepti su vam prelepi👏😊
    Pozdrav! 😊

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ukus ove pite je zaista divan i meni je ovo definitivno jedan od najomiljenijih recepata za kolače ovakvog tipa.
      Ovo je, inače, prilično velika mera, tako da slobodno možete prepoloviti količinu sastojaka i za korice i za kremu pa ispeći tri korice malo manjih dimenzija od ovih (na pr. 30x20 cm ili još manje) tako da prvu nafilujete svetlim delom kreme a drugu tamnim i na treću stavite čokoladnu glazuru. Biće malo niža ali ništa ne smeta, ovde je ukus u prvom planu :)
      Hvala mnogo na lepim rečima, pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala Vam puno na izdvojenom vremenu za odgovor i savet!😊
      Nadam se da će mi uspeti🙂
      Srdačan pozdrav!😊

      Избриши
    3. I ja se nadam da će uspeti i da će Vam se svideti. Pazite samo da se korice ne prepeku, to je najvažnije :)
      Lep pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...