уторак, 21. новембар 2017.

Veliki lisnati puž

Danas vam predstavljam jedno od mojih najdražih peciva, divnu lisnatu pitu, sa sirom i maslacem, u obliku puža. Veoma je efektnog, a pomalo razbarušenog izgleda, i sigurno će oduševiti decu a i odrasle :))




Veliki lisnati puž 

Sastojci: 

Za testo: 

1 kg (+100 gr) brašna 
1 kašičica praška za pecivo 
1 kockica (40 gr) svežeg kvasca 
2 dl mleka 
2 dl jogurta 
2 dl vode 
1 dl ulja
 2 kašičice soli 
2 kašičice šećera 

Za premaz: 

200 gr maslaca 
200 gr krem-sira (ili nekog drugog, mazivog) 
1 kašičica soli 

I još: žumance, 4-5 kašika ulja, susam 


Priprema: 

Poželjno je da svi sastojci budu sobne temperature. 

1. U 2 dl toplog mleka, staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrviti kvasac, promešati pa ostaviti na toplom mestu da se aktivira. 
2. Za to vreme, brašno (1 kg) prosejati i pomešati sa praškom za pecivo. Jogurt, vodu i ulje smlačiti, usuti u činiju za mešenje, staviti šećer i so, aktivirani kvasac i postepeno dodavati brašno, pa umesiti meko testo. Činiju sa umešenim testom prekriti krpom i ostaviti na toplo mesto, najbolje u zatvorenu rernu (jer tu nema promaje :)) da se diže pola sata. 
3. Omekšani maslac izmešati sa sirom (ja sam kasno izvadila maslac iz frižidera pa sam teško sjedinila maslac i sir, ali to ništa ne smeta - druga varijanta je da se testo premaže sirom a hladan maslac narenda preko toga) 
4. Podlogu za mešenje pobrašniti i oklagijom razvući testo na debljinu od pola prsta (oko 60x40 cm). Opseći krajeve ako su neravni. 
5. Celu površinu testa pemazati mešavinom maslaca i sira. 
6. Zatim iseći testo na trake, po širini, kod mene je bilo osam traka širine oko 7 cm. 



7. Pleh  (32 cm) postaviti pek papirom. Urolati jednu traku i postaviti je na centar pleha. 
8. Zatim uzimati traku po traku i naslanjati je redom, na kraj od prethodne trake (znači, samo prva rolna je urolana, posle se samo prenose trake i "lepe" u krug). To je malo masno i neuredno, ali ništa se to ne vidi kad se pita ispeče ;)




9. Smotanog puža premazati žumancetom izmešanim sa malo ulja, posuti susamom i staviti u ugrejanu rernu da se peče dok ne porumeni, na 180 stepeni (najbolje je da vreme i temperaturu pečenja prilagodite svojoj rerni).




Ovo je velika mera, pa ako vam je potrebno pecivo za manje društvo, slobodno možete prepoloviti sastojke, mesiti sa 500 gr brašna i pitu peći u manjem kalupu, od 26 cm.
Recept objavljen na Coolinarici, u decembru 2014. 
I puna galerija divnih slika onih koji su ga isprobali i potvrdili da je odličan :)

7 коментара:

  1. Prošle nedelje, u jeku priprema za slavu, dobijem strahovit napad da nama dvoma za doručak napravim ovog puža. Jedva živa sam se uzdržala i sad samo čekam jedan od sledećih subota ili nedelja pa da se počastimo. A slike ćeš naravno videti :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hahaha, ništa mi ne pričaj, znam šta znači kad dobiješ takav "neizdrž" :D Meni pred slavu obično nadolazi da bez potrebe proširujem listu slavskih kolača ili predjela :))) Jedva čekam slike ;)

      Избриши
  2. Divan recept. Lepo objašnjen postupak, jednostavan za praćenje... A rezultat ♥️ Ljubav na prvi zalogaj.

    ОдговориИзбриши
  3. Divan recept. Lepo objašnjen postupak, jednostavan za praćenje... A rezultat ♥️ Ljubav na prvi zalogaj.

    ОдговориИзбриши
  4. Upravo sam ispekla pola mere I fenomenalno je ispao! Hvala Vam puno na detaljnom receptu I slikama za nas neiskusne domacice. Cerkica od 21.mesec je odusevljena.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Olja, baš me je obradovao tvoj komentar! 💗 (da ne persiramo, važi?) I još mi je draže što se i ćerkici dopao, hvala na javljanju i veliki pozdrav ti šaljem! 😊

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...