среда, 15. новембар 2017.

Krmenadle iz rerne



Čim prođe polovina meseca novembra, to je znak da na selu počne sezona svinjokolja, ili kako se to kaže u Sremu - zabijačka. Od svinjskog mesa, najviše volim da pripremam kremenadle i od kada ih spremam na ovaj način, retko kada da ostane ručak i za sutradan. Budu toliko fine, meke, skoro da nož uopšte nije potreban, meso se samo odvaja.


Priprema ovog jela je veoma jednostavna i mogu ga spremiti čak i početnici - to znam, jer je jednom moj kum, tražeći po internetu recept za krmenadle,  sasvim slučajno nabasao na ovaj moj (inače objavljen na Coolinarici još pre šest godina) i sve fino pripremio i prijatno iznenadio moju kumu kada se vratila s posla ;)



Krmenadle iz rerne


Sastojci:

1 kg krmenadli (oko 5-6 srednje veličine)
2  kašike svinjske masti 
1 veća glavica crnog luka
5 čena belog luka
4 dl vrele vode
1 dl belog vina 
oko 80 g brašna
so, biber, slatka mlevena paprika, lovorov list
+
po želji, preko mesa možete dodati i krompir i peći sve zajedno 



Priprema:


1. Krmenadlama odstraniti kosti, oprati ih, posušiti ubrusom, istanjiti čekićem, posoliti i pobiberiti. Zatim ih uvaljati u brašno (ja to volim da radim sa integralnim, da budu malo tamnije) i pržiti ih na masti zagrejanoj u tiganju vrlo kratko, tek da dobiju lepu, rumenu boju. Kada se isprže slagati ih u podmazanu vatrostalnu posudu.Preko krmenadli staviti nekoliko lovorovih listića.


2. Na istoj masnoći na kojoj su se pržile krmenadle, propržiti iseckan crni luk, zatim dodati sitno iseckan beli luk i 3, 4 kašike brašna. U vreloj vodi razmutiti kašičicu soli, pola kašičice bibera, kašiku slatke aleve paprike i time preliti luk i brašno u tiganju, jos malo mešati da se zgusne. 


3. Preliti krmenadle sosom iz tiganja, da ih potpuno prekrije sos jer ce one tu tečnost upiti prilikom pečenja.Poprskati ih vinom. Poklopiti vatrostalnu posudu ili je prekriti alu-folijom i peći u rerni 45 minuta na 180 stepeni, zatim otklopiti i peći jos deset minuta otkriveno, da lepo porumene.


4. Za prilog možete servirati pire krompir ili bareni pirinač.



Ukoliko volite ljuta, pikantna jela, u preliv možete dodati i tucanu ljutu papriku ili kajenski biber. A veoma je lepo i kada se, pored slatke paprike, doda i malo dimljene!









2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...