понедељак, 20. новембар 2017.

Rolatići sa čvarcima



Možda ste primetili koliko volim peciva u obliku rolatića i pužića. Zaista, ima nešto u tome da se slane grickalice prave u ovom obliku - lepo izgledaju, nazire se nadev, a kad su ovi rolatići u pitanju, nadev je tamniji (jer sadrži čvarke) i svi pitaju "a sa čim je ovo?" pa je zabavno čekati ko će pogoditi :)



Inače, u detinjstvu nisam volela klasične pogačice sa čvarcima, a sada ih obožavam! Međutim, da bi se one pripremile, potrebno je malo više truda, vremena i preklapanja za onu finu razlistanost, pa ako imate lepe čvarke i želite da nešto napravite s njima, ovi rolati su odlična zamena i brzo se pripremaju.



Rolatići sa čvarcima 

Sastojci: 

Za testo:


20 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
250 ml toplog mleka
100 ml ulja
100 ml tople vode
600 g brašna (+50 g)
1 kašičica soli

Za nadev: 

300 gr. čvaraka (što sitnije iseckanih ili samlevenih)
1 casa kisele pavlake
100 gr sitnog sira 

I još: malo ulja za premazivanje



Priprema:

1. U malo toplog mleka razmutiti pola paketića kvasca, kašičicu šećera i kašičicu brašna i ostaviti na toplo mesto da se kvasac podigne. Za to vreme, staviti u posudu za mešenje brašno, ulje, vodu, so i ostatak mleka ( poželjno je da su svi sastojci iste temperature, dakle i mleko smlačiti ili izvaditi ranije iz frižidera). Kada kvasac zapeni i podigne se, spojiti ga sa brašnom - ja najpre mutim mikserom sa spiralnim nastavcima ili varjačom a onda nastavim rukom. Mesiti tako da se dobije meko testo koje se odvaja od zidova posude. Ukoliko je potrebno, dodati još malo brašna ali ne preterivati da ne biste dobili tvrdo testo. Činiju pokriti poklopcem ili streč folijom i ostaviti na toplo mesto da se testo diže sat vremena.

2. Za to veme, čvarke sitno iseckati ili samleti na mašini za meso, pa ih dobro izmešati sa kiselom pavlakom i sirom. Ukoliko je potrebno, odnosno ako čvarci nisu mnogo slani, posoliti.

3. Podignuto testo još malo premesiti pa podeliti na dva dela ako želite veće ili na tri dela ako želite manje rolate. Podlogu za rad posuti brašnom i oklagijom rastanjiti testo u obliku pravougaonika, premazati filom od čvaraka pa uviti u rolat. Na isti nacin uraditi i sa drugim delom testa.



4. Papir za pečenje staviti u pleh, a zatim rolate seći oštrim nožem na parčiće širine 2 cm, ređati na pleh i malo ih pritisnuti rukom da se lepše oblikuju i malo spljošte. Razmutiti žumance sa malo ulja i time premazivati rolatiće. Uključiti rernu na 180 stepeni, a kada se zagreje, peći rolate dok ne porumene.







6 коментара:

  1. Jeko, zaista se radujem da si nam se pridružila u blogosferi, neka ti je srećno i želim ti mnogo lepih recepata i gomilu pratioca. Na mojoj si listi omiljenih blogova, samo se na žalost ne vidiš, jer mnogo blogova pratim, ali tako ćemi biti lakše da i tebe, sa velikim zadovoljstvom, pratim.Mnoge sam tvoje recepte isprobala i gomilu njih sam i prenela na blog, jer želim da su mi tu,kad mi zatrebaju, Još jednom, srećno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, hvala ti od srca na dobrodošlici i na lepim rečima! Drago mi je što se ovako virtualno družimo i što sam imala priliku i da te lično upoznam, jer sam do sada od tebe mnogo naučila, a da ne pričam koliko sam tvojih recepata isprobala i mnogi su se odomaćili kod mene :) Puno te pozdravljam!

      Избриши
  2. Pošto si sada ovde, evo ti link gde sam objavila tvoje recepte kad si dobila titulu CC...još jednom, hvala na svim lepim receptima i neka ti je srećno!!Ljubim te.
    http://pomoravka1.blogspot.ca/2015/06/kuvala-sam-sa-jekom.html

    ОдговориИзбриши
  3. Zoko, hvala ti puno na ukazanoj pažnji, zaista sam dirnuta! 💗 Nažalost, nisam videla članak onda, pre dve godine, ali ću zato sada uživati u tvojim divnim slikama! 😍

    ОдговориИзбриши
  4. Jeko divan ti je recept,kao i svi tvoji.Tvoja kci i ti ste mi kao med,sretno! Suzanan

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...