понедељак, 12. фебруар 2024.

Štrudla sa makom


Kada sam od jedne poznanice čula kako priprema štrudlu sa makom, recept me je odmah privukao jer je testo bez jaja a sa dosta masnoće i to svinjske masti koju volim da koristim. Iako na blogu već ima nekoliko recepata za štrudle i štrudlice, sa kvascem i bez njega, vredi probati i ovaj, jer je testo izuzetno meko, fino se oblikuje a ukus štrudle fantastičan - tanje testo sa mnogo sočnog nadeva. Pre pečenja, testo sam premazala umućenim jajetom, ali to nije obavezan korak, tako da ukoliko ste alergični na jaja, premazivanje jajetom možete i preskočiti.


Pogledajte i ostale slične recepte:




Štrudla sa makom

Sastojci:

Testo:

800 g brašna
25 g svežeg kvasca
300 ml toplog mleka
300 g masti
100 ml tople kisele vode
3 pune kašike šećera
1 kašičica soli
1 kesica vanilin šećera
1 kašika narendane korice limuna

Nadev:

400 g mlevenog maka
150 g šećera
2 kesice vanilin šećera
200 ml vrelog mleka
2 kašike džema od kajsija

Premaz:

1 jaje

Priprema:

1. U toplo mleko staviti po kašičicu brašna i šećera i izmrvljen kvasac. Promešati, poklopiti i ostaviti oko 5 minuta da kvasac zapeni.

2. U činiju za mešenje staviti vlažne sastojke: mast, toplu kiselu vodu, so, šećer, vanilin šećer, narendanu limunovu koricu i aktivirani kvasac. Promešati pa postepeno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije glatko, masno testo koje se ne lepi. Testo ostaviti u pokrivenoj posudi na toplom mestu, oko 45 minuta odnosno dok se ne udvostruči.

3. Dok se testo podiže, napraviti nadev. Pomešati mleveni mak, šećer, vanilin šećer, džem i vrelo mleko. Mleko postepeno dodati: možda će biti potrebno manje ili više. Najvažnije je da smesa ne bude retka, mora biti gusta ali maziva, poput pomade. 

4. Naraslo testo izručiti na podlogu posutu brašnom i podeliti na dva dela. Prvi deo pomoću oklagije razvući na debljinu od oko 1 centimetar. Testo premazati polovinom nadeva od maka pa uviti štrudlu. Formiranu štrudlu staviti na veći pleh obložen pek papirom. Na isti način uraditi i sa drugim delom testa. Zatim, štrudle pokriti suvom krpom i ostaviti još 15 minuta da narastu u plehu.


5. Rernu uključiti na 180 stepeni, da se ugreje. Štrudle izbockati viljuškom kako bi testo i tokom pečenja disalo i kako ne bi pukle (meni su, ipak, pukle :). Premazati ih umućenim jajetom (ili uljem, ako izbegavate jaja) i staviti u zagrejanu rernu da se peku na 180 stepeni oko 35 minuta. Ukoliko pre vremena počnu da rumene, pokriti ih alu folijom i dovršiti pečenje. 


6. Pečene štrudle pokriti suvom krpom, da odmeknu. Kada se prohlade, iseći ih i posuti šećerom u prahu, pa servirati.




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...