четвртак, 29. фебруар 2024.

Varivo od crvenog sočiva i piletine


Kada poželite topao obrok "na kašiku", koji je u isto vreme lagan i hranljiv, varivo je odlično rešenje. Naročito kada je od mahunarke kakvo je crveno sočivo, jer nije potrebno dugo kuvanje pa je obrok spreman za svega pola sata.


U zimskim danima često pripremam Varivo od crvenog sočiva i kobasica a ovih dana mi više prija ovakvo, sa piletinom. Ono što je važno naglasiti je da je ovo jelo pogodno i za podgrevanje i za zamrzavanje. Tako da gotovo uvek pripremam malo veću količinu pa ostatak koji se ne pojede odmah, spakujem u posudice sa poklopcem i zamrznem i tako za samo pola sata koliko je potrebno da se odmrzne, imam spreman obrok u situacijama kada nemam vremena da kuvam.



Varivo od crvenog sočiva i piletine

Sastojci:

250 g crvenog sočiva
50 ml maslinovog ulja
50 g maslaca
1 manji praziluk
350 g pilećeg filea
komadić korena celera
1 šargarepa
4 čena belog luka
so, biber, kurkuma, suvi biljni začin

Priprema:

1. Sočivo sipati u sito i dobro isprati pod mlazom hladne vode. Zatim ga preručiti u činiju, naliti hladnom vodom i ostaviti bar sat vremena da se namače.


2. U šerpi na umerenoj vatri zagrejati maslinovo ulje i maslac. Iseckani praziluk staviti na ugrejanu masnoću i dinstati dok ne omekša. Potom dodati piletinu iseckanu na kockice i dinstati dok ne pobeli sa svih strana.

3. Celer, šargarepu i beli luk iseckati pa ubaciti u šerpu. Dodati začine, promešati i dinstati oko dve minute. Na kraju, u šerpu staviti proceđeno sočivo i naliti toplom vodom. Dovoljno je da voda tek prekrije namirnice u šerpi, tako da jelo na kraju ostane gušće. 


4. Kuvati poklopljeno, na umerenoj vatri, oko 20 minuta. Zatim u jelo ubaciti brokoli iscepkan na cvetiće i kuvati još 5 minuta, tek da brokoli omekša.

5. Servirati toplo, sa kašikom kisele pavlake ili iscediti malo limunovog soka. 





2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...