уторак, 14. септембар 2021.

Mini štrudlice sa džemom i orasima

Za ljubitelje prhkih kolača, bez kreme, ove štrudlice će biti idealan desert. Testo je bez kvasca, te nema potrebe da se ostavlja da naraste već se odmah razvija. Sastojci su, oni najjednostavniji: brašno, jaje, mleko, šećer i mast i velike su šanse da ih već imate u kući. Tako da za manje od sat vremena možete napraviti divan desert bez mnogo muke.


Ovaj recept je nastao adaptacijom recepta za Štrudlice (klik na recept), koje sam ranije baš često pripremala. To je bakin stari prepis u kojem su mere izražene u "šoljicama" i to onim malim, od 100 ml ali ću ja napisati i mere u gramima jer ih više volim i na taj način pripremam.

Mini štrudlice se seku i oblikuju pre pečenja što je vrlo praktično za serviranje ukoliko ćete ih negde nositi i nema rizika od pucanja testa kao što se može desiti prilikom sečenja gotove, pečene štrudle.

Pre nekoliko dana sam kuvala džem od smokava koji mi je najdraži upravo u ovakvim kolačima (klik na recept za džem). A mini štrudlice se, naravno, mogu praviti i sa nekim drugim džemom.  


Mini štrudlice sa džemom i orasima


Sastojci:

1 jaje
1 dl (80 g) svinjske masti (ili 120 g putera)
1 dl (80 g) šećera
1 dl mleka
1 kesica vanilin šećera
400 g glatkog brašna
1 kesica praška za pecivo
narendana korica jednog limuna

oko 400 g gušćeg džema
100 g mlevenih oraha

Priprema:

• U činiju za mešenje staviti prvo vlažne sastojke (jaje, mast i mleko) pa ih viljuškom promešati. Potom dodati šećer, vanilin šećer, narendanu koricu limuna i brašno pomešano sa praškom za pecivo pa umesiti glatko testo. Brašno dodavati postepeno jer možda neće biti potrebna sva količina brašna a možda će biti potrebno i malo više. 


• Umešeno testo odmah podeliti na tri jednaka dela. Podlogu za mešenje posuti brašnom i pomoću oklagije tanko razvući prvi deo testa. Nožem iseći neravne rubove testa i taj višak ostaviti sa strane (naknadno ćete te viškove premesiti i iskoristiti). 


• Testo premazati džemom (ostaviti prazno po 1 cm na krajevima) i posuti orasima pa pažljivo uviti u rolatić. Iseći ga na 6 jednakih delova pa svaki deo presečenom stranom uvaljati u mlevene orahe i stavljati na pleh obložen peki papirom.
Štrudlice u toku pečenja narastu pa ukoliko želite da budu manje, rolatić možete iseći i na više delova.


• Tako uraditi i sa preostala dva dela testa a onaj višak testa sa krajeva, premesite, razvucite i iskoristite za još jedan rolat.

• Štrudlice peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 25-30 minuta. Pazite da se ne prepeku i čim porumene, gotove su. 


• Servirati ih kada se prohlade, posute šećerom u prahu a ukoliko vam nekoliko preostane, čuvajte ih u zatvorenoj kutiji da se ne suše.



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...