четвртак, 16. септембар 2021.

Džem od smokava


 Džem od smokava nije teško napraviti, a sama priprema ne oduzima mnogo vremena. Smokve se vrlo lako čiste i potrebno je samo da se dobro operu i iseckaju da bi bile spremne za kuvanje. Osim toga, kako su po prirodi slatke, nije potrebno dodavati mnogo šećera ali je važno da se koriste zreli i sočni plodovi.


Dok džem od šljiva i kajsija najčešće trošim u palačinkama, ovaj džem mi je posebno interesantan za upotrebu u kolačima. Bilo da je reč o Mini štrudlicama (klik na recept) ili Krostati sa džemom (Crostata alla Marmellata), džem od smokava će kolaču dati poseban, nesvakidašnji ukus. 

Najviše ga volim u najjednostavnijoj varijanti: smokve, šećer i malo limunovog soka. Međutim, ovaj džem je veoma fin i ako se obogati začinima poput cimeta a provereno dobra kombinacija je sa dodatkom čokolade.



Džem od smokava

Sastojci:

1500 g očišćenih smokava
400 g šećera
sok i korica jednog limuna

Priprema:

• Smokve dobro oprati. Odseći im peteljku i iseći ih na četvrtine ili sitnije. Staviti ih u dublju šerpu, posuti šećerom, promešati i ostaviti najmanje pola sata na sobnoj temperaturi kako bi pustile tečnost. Mogu se ovako ostaviti i duže ali u tom slučaju šerpu odložiti u frižider.

• Pre samog kuvanja, u smokve i šećer dodati limunov sok. Možete dodati i malo narendane limunove korice.


• Šerpu staviti na vatru srednje jačine i povremeno mešati. Posle pola sata kuvanja, smesu usitniti štapnim mikserom ili pasirkom pa vratiti na vatru i kuvati uz češće mešanje dok se džem ne zgusne. Važno je znati da će se hlađenjem dodatno zgusnuti. Sve u svemu, ova količina voća se kuva maksimalno sat i po vremena na vatri srednje jačine. 


• Pripremiti čiste tegle i poklopce. Ja ih obično operem i osušim u mašini za pranje posuđa a onda ih stavim u pleh i u rerni zagrevam na 100 stepeni.


• Vruć džem sipati u zagrejane tegle. Obavezno navucite rukavice ili se zaštitite krpom kako se ne biste opekli. Zatim napunjene tegle vratiti u toplu rernu na 100 stepeni oko minut kako bi se na površini džema stvorila tanka korica koja ga čuva od kvarenja. Tegle ostaviti u zatvorenoj toploj rerni da se tu u potpunosti ohlade pa sutradan dobro zavrnuti poklopce.

• Od ove količine smokava dobiju se tri tegle od 700 ml. Džem čuvati na hladnom i tamnom mestu.



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...