четвртак, 3. јануар 2019.

Posna štrudla sa suvim šljivama i orasima


Instagram mi je, pored dobre posećenosti blogu, doneo i nekoliko lepih poznanstava sa ženama sa kojima delim veliku strast ne samo prema kuvanju već i prema sličnoj vrsti muzike, literature, filmova i uopšte, pogleda na život. Imam dovoljno godina da vrlo brzo mogu da procenim da li bih sa nekim mogla da se družim i pijem kafu, pa čak i kada ga nikada nisam videla "uživo" a jedna od takvih osoba je Ana Vugrinec, na Instagramu poznatija kao Gurmetnica, sa kojom vrlo često proćaskam na razne teme :) 
Ana je nedavno objavila sliku i recept za ovu štrudlu i dopala mi se već prilikom čitanja. Jedina razlika koju sam napravila je da sam u nadev, umesto čokolade, stavila rum, a vi možete isprobati i originalnu verziju ili čak staviti i jedno i drugo! ;)





Posna štrudla sa suvim šljivama i orasima

Sastojci:

Za testo:

550 g brašna
250 ml tople vode
100 ml ulja
kašičica šećera
kašičica soli
kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)

Za nadev:

200 g mlevenih (ili sitno seckanih) suvih šljiva
200 g mlevenih oraha
4 pune kašike džema od šljiva
3 kašike ruma (ili 50 g čokolade)
2 kašike šećera
kesica vanilin šećera
kašičica cimeta

Priprema: 

 U toplu vodu staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i kvasac. Promešati da se otopi pa ostaviti na toplom mestu da se aktivira.
U 500 g brašna staviti so, ulje i dodati aktiviran kvasac. Umesiti glatko testo i ukoliko ima potrebe dodati još 50 g brašna. Posudu pokriti i ostaviti na toplo dok se testo ne udvostruči, oko sat vremena.
• Suve šljive samleti na mašini za mlevenje mesa ili ih sitno iseckati. Dodati im orahe, šećer, cimet, džem i rum i dobro promešati dok se ne dobije gusta smesa poput paste.
• Naraslo testo izručiti iz činije na podlogu posutu brašnom, pa ga podeliti na dva dela. Prvi deo pomoću oklagije tanko razviti i premazati polovinom pripremljenog nadeva. Krajeve saviti ka unutra pa sve uviti u štrudlu. Staviti je u pleh obložen pek papirom. Na isti način uraditi i sa drugim delom testa. 



• Rernu uključiti da se ugreje na 170 stepeni (sa ventilatorom). Pleh prekriti folijom i štrudle prvo peći pokrivene, pa nakon 20 minuta otkriti, izbockati ih viljuškom i dovršiti pečenje dok ne budu lepo rumene, još 10-15 minuta.
• Vruće štrudle poprskati toplom vodom i prekriti čistom krpom pa iseći tek kada se ohlade. Posuti šećerom u prahu i servirati. 

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...