петак, 19. новембар 2021.

Bombice od sira


Bombice od sira su zaista savršeno predjelo ili snack. Jednostavno se pripremaju i baš su ukusne! Bilo da ih pravite za slavu, Božić ili rođendansku proslavu, verujte da će privući pažnju vaših gostiju i da će svi poželeti da ih probaju.


Ono što je olakšavajuća okolnost u periodu slava je to što postoje jela koja se mogu pripremiti i nekoliko dana ranije što vam smanjuje stres i brigu da li ćete stići da uradite sve što ste planirali. Bombice od sira su jedno od tih jela. Mogu se napraviti i 3, 4 dana ranije, staviti u kutiju i dobro zatvoriti (kako se ne bi sušile), pa čuvati u frižideru. Ukoliko planirate da ih napravite par dana ranije, onda je bolje da ih uvaljate u sir, susam i peršunov list neposredno pre serviranja, kako se ta mešavina ne bi osušila usled stajanja.


Konačno, ovo je moj predlog a vi uvek možete upotrebiti svoju maštu i bombice uvaljati u nešto drugo: mleveni kikiriki, mlevene orahe, sitno iseckanu pečenu slaninicu ili nešto drugo što volite. Isto važi i za serviranje. Mogu se poslužiti na krekerima, kao što sam ja to sada uradila ili neposredno pre serviranja staviti u papirne korpice i probosti slanim grisinama. To je posebno zabavno i primamljivo ako će i deca biti poslužena!



Bombice od sira


 Sastojci:

500 g feta sira
100 g sirnog namaza Dobro
2 čena belog luka
malo šarenog bibera
100 g dimljeni čili sir Dobro
2 kašike svežeg peršunovog lista
2 kašike susama
kašika kisele pavlake Dobro
50 g čajne kobasice Dobro
50 g slanih krekera 

Priprema:

• U činiju staviti dobro rashlađen feta sir i izgnječiti ga viljuškom. Dodati sirni namaz i narendan ili izgnječen beli luk. 
Na kraju, u smesu od sira staviti prstohvat mlevenog šarenog bibera. Nema potrebe da se smesa soli jer je feta sir slan.
Činiju ostaviti u zamrzivač na 20 minuta da se smesa malo stegne jer će se na taj način bombice lakše oblikovati.


• Za to vreme pripremiti smesu u koju će se bombice uvaljati: dimljeni sir sitno narendati, peršunov list sitno iseckati a susam blago ispeći na suvom tiganju. Kada se susam ohladi, pomešati ga sa sirom i peršunovim listom.

• Kašikom vaditi komadiće smese od sira i stavljati ih na poslužavnik obložen providnom folijom. Zatim ruke nauljiti i oblikovati bombice. Svaku bombicu uvaljati u mešavinu sira, peršunovog lista i susama.

• Svaki kreker tanko premazati kiselom pavlakom pa staviti kolut čajne kobasice. Na kobasicu staviti bombicu od sira, blago pritisnuti da se "zalepi", pa sve bombice poređati na tacnu za serviranje. 






• Poslužiti uz klasično predjelo: suhomesnato, kisele krastavčiće, ajvar.

• Ukoliko nećete odmah servirati, bolje je da bombice stavite na kreker neposredno pre serviranja jer kreker omekša nakon par sati. 



Pogledajte video recept na Youtube kanalu Jekin Kapric:


Svi potrebni sastojci su iz DIS-a, najveće domaće trgovine. U DIS-u uvek pronađem sve što je potrebno za pripremu slave, po dobrim cenama.  





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...