понедељак, 1. новембар 2021.

Kupola torta od piškota


Kada poželite da impresionirate svoje goste desertom koji je ukusan i atraktivan, a hoćete da sve to uradite brzo i na lak način - neka Kupola torta bude vaš izbor! 



Ovo je torta koja se ne peče, tako da je zaista brzo gotova. Jedino što je potrebno jeste da joj date vremena da se dobro rashladi kako bi bila dovoljno čvrsta da se lepo iseče i servira.


Inače, prvi put koristim aroniju za pripremu kolača i veoma sam zadovoljna. Aronija iz kompota je ukusna, meka i slatka, da sam poželela da je isprobam i u ovoj finoj torti. 


Poznato je da plod aronije ima brojna lekovita svojstva i da bi ga trebalo često konzumirati. Međutim, ukoliko niste navikli ili vam ne odgovara njen pomalo opor ukus, kompot od aronije je odlična stvar. Blago je zaslađen a plod je mek i može se koristiti na razne načine: samostalno, kao preliv za sladoled ili voćnu kašu, kao nadev za palačinke ili vafle. I naravno, u nekoj kremastoj torti, poput ove!



Kupola torta od piškota



Sastojci:

300 g piškota
150 ml mleka
500 ml slatke pavlake
500 g krem sira
200 g šećera u prahu
1 kesica (10 g) želatina u prahu
200 g kompota od aronije 
+
100 g bele čokolade
2 kašike ulja


Priprema:

• Činiju ovalnog oblika obložiti providnom folijom. Prečnik moje činije je 24 cm a visina 10 cm.

• Piškote brzo provući kroz mleko i blago otresti o rub činijice. Ne moraju biti u potpunosti nakvašene jer će svakako omekšati od kreme. 


• Unutrašnjost činije obložiti piškotama. Nema veze ako ne mogu dobro da prionu uz stranice činije. Opustiće se kada se sredina popuni kremom. Ali potrudite se da budu gusto složene, jedna uz drugu.


• Za kremu, umutiti slatku pavlaku pa joj dodati šećer u prahu i krem sir i kratko mutiti da se povežu. U šerpici rastvoriti želatin sa 4 kašike vode pa ga ugrejati na tihoj vatri (pazite, želatin ne bi trebalo da provri, dovoljno je samo da se ugreje).
U vruć želatin staviti dve kašike kreme i promešati, pa to usuti u tankom mlazu u kremu i stalno miksirati da se sastojci lepo sjedine. 


• Trećinu kreme naneti preko složenih piškota. Zatim posuti oceđenom aronijom iz kompota. Preko aronije naneti drugu trećinu kreme pa opet staviti deo voća. Pazite da kremu lepo rasporedite kako ne bi bilo eventualnih rupica od vazduha.
I tako dok se sve ne potroši. 
Na kraju, preko sloja kreme gusto složiti piškote "zatvarajući" tortu - to će ustvari biti dno kupole, kada se istrese iz činije. 


• Prekriti je providnom folijom i ostaviti u frižider na najmanje 12 sati da se dobro rashladi i očvrsne pre sečenja i serviranja.


• Nakon tog vremena, skinuti foliju, na činiju nasloniti tanjir za serviranje torte i okrenuti je na tanjir. Belu čokoladu i ulje otopiti na pari, pa preliti tortu i ukrasiti aronijom. Pre sečenja, obavezno izvaditi tortu iz frižidera 10 minuta ranije kako bi čokolada omekšala. Ja sam imala problema sa sečenjem jer je glazura bila veoma čvrsta, tako da bih sledeći put ukrasila šlagom ili bih je samo posula šećerom u prahu.
Ako volite čvršće kreme, možete koristiti dve kesice želatina.







 


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...