субота, 13. новембар 2021.

Moskva rolat sa višnjama i ananasom


Kao što postoje mnogobrojni deserti sa prefiksom "a la", pa imamo Tiramisu bez jaja ili Krempitu bez lisnatog testa, takav je i ovaj rolat. Ukusom podseća na Moskva šnit tortu ali je priprema daleko jednostavnija, te sam sigurna da će se za njega odlučiti svi oni koji vole ukus badema, ananasa i višanja koji karakteriše čuvenu tortu a ipak žele nešto što se lakše priprema.


Inače, rolati su vrlo praktične poslastice jer je većina vrlo jednostavna. Imate jednu koru i najčešće samo jednu kremu koja se često ni ne kuva već se sastojci samo umute. Pa ima li šta lakše? 


Rolate volim i zbog sečenja i serviranja. Uvek dobro dođu kao "dodatni" desert prilikom većih slavlja. To su one situacije kada imate jednu ili dve veće torte a želite da svoje slatko posluženje još malo dopunite. U tim situacijama, rolat je zaista divno rešenje. Priprema će vam oduzeti tek sat vremena a znate da će se rolat odmah pojesti.


Sigurna sam da vas u narednom periodu očekuje neko slavlje i da ćete pripremati i nešto slatko a moj predlog je da to bude upravo ovaj rolat. Svi sastojci su iz najveće domaće DIS trgovine, gde ćete pronaći sve što vam je potrebno po dobrim cenama. Ne kaže se bez razloga: Domaćini slavu spremaju u DIS-u! 



Moskva rolat sa višnjama i ananasom

Sastojci:

• Za koru:

6 većih jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlevenih badema (80 g)
1 kašika brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera


• Za kremu:

400 ml slatke pavlake
300 g Dobro sirni namaz
100 g bele čokolade
3 kašike šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
150 g Dobro smrznutih višanja
150 g ananasa iz kompota

• Za ukrašavanje:

30 g usitnjenih badema
beli čoko flips Dobro 

Priprema kore:

• Belanca i žumanca razdvojiti pa belanca sa šećerom i vanilin šećerom umutiti u čvrst sneg. Dodati žumanca i kratko mutiti da se povežu sa snegom od belanaca, a onda odložiti mikser i u smesu ručno umešati mlevene bademe, brašno i prašak za pecivo. Dobro promešati špatulom.

• Pek papir podmazati maslacem i staviti u veći pleh (40x30 cm). Pripremljenu smesu izliti na pek papir i peći na 170 stepeni (sa ventilatorom) oko 20 minuta. Pazite da kora ne zagori da ne bi bila suva i lomila se prilikom savijanja.


• Pečenu koru odmah zajedno sa papirom uviti u rolat i ostaviti da se ohladi pa je tek onda odmotati i odvojiti od papira. 


Priprema kreme:

• Umutiti slatku pavlaku pa joj dodati krem sir, šećer u prahu, vanilin šećer i otopljenu belu čokoladu. 

• Višnje prethodno odmrznuti i dobro ocediti od soka koji će pustiti. Kockice ananasa takođe dobro ocediti od soka iz kompota.


Slaganje i ukrašavanje rolata:

• Koru premazati umućenom kremom. Četvrtinu kreme sačuvati jer će kasnije biti potrebna za ukrašavanje rolata.
Preko kreme rasporediti oceđeno voće pa pažljivo uviti rolat. Umotati ga u providnu foliju i ostaviti u frižider da se dobro rashladi (najmanje 6 sati).


• Nakon tog vremena, skloniti foliju i rolat premazati ostatkom kreme. Posuti ga izmrvljenim bademima i ukrasiti belim čoko flipsom.

Rolat servirati dobro rashlađen, uz fino crveno vino!



Pogledajte video na Youtube kanalu Jekin Kapric:



Recept je urađen u saradnji sa DIS trgovinom.








Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...