уторак, 16. април 2019.

Kilerica


Uvek mi je bila neodoljiva kombinacija čokolade, oraha i kafe u poslasticama. To su oni kolači sa upečatljivim ukusom koji se pamti. A takva je i ova oblatna interesantnog naziva, za koji shvatite da je sasvim opravdan tek kada je probate :)




Kilerica 

Sastojci:

dva lista oblatne 
6 belanaca
200 g šećera
200 g mlevenih oraha

Za fil:
6 žumanaca
150 g šećera 
5 kašika jake skuvane kafe (može i domaća a ja u kolačima volim nes kafu)
100 g čokolade za kuvanje
200 g maslaca


Priprema:

• Belanca mutiti najvećom brzinom miksera uz postepeno dodavanje šećera. Mutiti dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst sneg. Zatim odložite mikser i uz pomoć lopatice postepeno dodajte mlevene orahe, pažljivo mešajući odnosno prevrćući smesu kako ne bi pala. 
Smesu premazati preko dva lista oblatne, vodeći računa da na obe bude raspoređena jednaka količina. Premazati preko strane sa krupnim kockicama (glatka strana oblatne ide dole) i lepo je zagladiti. Oblatne staviti na obrnutu stranu najvećeg pleha iz rerne i peći jednu pa drugu u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni (sa ventilatorom) dok smesa na oblatni ne dobije smeđu boju. Tokom pečenja i posle, krajevi oblatne će se izviti i iskriviti ali neka vas to ne brine, to će se izravnati kada se kolač nafiluje.



• Dok se oblatne peku, napraviti fil. 
Žumanca dobro izmiksirati sa šećerom i staviti da se kuvaju na pari. Ja ih izmiksiram u metalnoj činiji koju zatim stavim na šerpu u kojoj ključa voda, tako da dno činije samo ovlaš dodiruje vodu. Smesa će u početku biti retka ali će se kuvanjem zgusnuti, samo je potrebno da mešate. To traje oko 10-15 minuta. Nakon tog vremena, u vruću smesu dodati čokoladu izlomljenu na kockice i skuvanu kafu. Dobro promešati da se čokolada otopi i sve lepo sjedini.
U prohlađenu smesu (ne mora biti hladna, može i mlaka) dodati maslac koji ste iseckali na kockice i koji je omekšao na sobnoj temperaturi. Izmiksirati da se sve poveže.

• Slaganje kolača:
Oblatne tankim oštrim nožem preseći na pola, kako vam više odgovara, po širini ili po dužini, svejedno je. I fil podelite na četiri dela - najbolje je da ga rasporedite u četiri činijice ili šolje kako biste bili sigurni da će za svaki list biti podjednako. Premazati jednu po jednu oblatnu i slagati jednu na drugu, s tim da četvrtu ne premazujete, već preko nje stavite pek papir i onda sve opteretite da bi se lepo sljubile i ispravile ukoliko su krajevi izvijeni. Možete preko staviti neku veću knjigu ili pleh za pečenje, to ne mora biti nešto što je jako teško. 
Kada se sve izravna, i poslednji list premazati filom pa ga posuti mlevenim orasima ili narendanom čokoladom. 



Seći na štangle i servirati.
Izvor - Anka1971, Coolinarika 





6 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...