среда, 23. јануар 2019.

Domaći dodatak jelima



Već nekoliko godina ne koristim Vegetu, Začin C, Kulinat, Bag ili bilo koji drugi kupovni začin od sušenog povrća. Pošto su puni aditiva i sadrže mnogo soli, vremenom sam počela da kupujem alternativne, zdravije varijante. Prvo je to bio biljni začin iz DM-a, Alnaturin Krauter Salz koji je u međuvremenu prestao da se proizvodi ili više ne stiže u naše prodavnice. Onda sam našla jedan začin domaćeg proizvođača koji sam takođe uzimala u DM-u i jedno vreme ga koristila, dok mi u jednom razgovoru moja Gaga nije rekla da pogledam njen recept za Dodatak jelima i da ga napravim sama. To sam i uradila, uz manje izmene, tako da više nema kupovine kad na jednostavan način mogu da napravim domaći i toliko ga ispadne da zaboravim kada sam ga napravila.
Inače, najsmešnije mi je kada domaćice čuju da ne koristim Vegetu pa se zabezeknu - pa kako kuvaš supu? Kao da domaću supu dobrom čini začin, a ne komadi kvalitetnog mesa i povrća! Pitanje da li su je i naše bake koristile, pa im je supa bila ukusna i žuta - rekla bih da je to pre do domaće šargarepe, piletine i pačetine ;)
Dakle, kao i za sve ostalo u životu, sve je stvar navike - kad jednom naviknete na prirodan ukus i miris ovakvog dodatka jelima, verujte da će vam ukus kupovnog biti neprirodno jak i odbojan.




Domaći dodatak jelima

Sastojci:

200 g mešavine sušenog povrća (šargarepa, peršun, paštrnak, celer, crni luk)
500 g himalajske sitne soli
2 kašike kurkume 


Priprema:

Mešavinu sušenog povrća možete kupiti u prodavnici Zdrave hrane, prodaje se u rinfuzi i ovih 200 g je koštalo oko 150 dinara. Himalajska so je koštala 220 dinara, tako da je računica jasna: za malo manje od 400 dinara, dobićete više od 700 g kvalitetnog začina bez aditiva.

Povrće sitno samleti u aparatu za mlevenje kafe ili u multipraktiku. Ne smeta ako ostane i koji krupniji komad. Dodati mu so i kurkumu (nju sam dodala da bi začin imao lepšu, žućkastu boju a inače se na ovu količinu soli i povrća njen ukus toliko i ne oseti, pa količinu slobodno možete i povećati). 
Sve dobro promešati i sipati u suvu staklenu teglu. 


Da napomenem da se količina soli može smanjiti ili čak i izostaviti i u tom slučaju so dodajete po ukusu tokom pripreme jela. Meni je ovako najjednostavnije, da se odmah doda, a opet, na ovu količinu povrća ovoliko soli je i dalje mnogo manje nego što je u kupovnim začinima. 
Osim toga, postoje recepti po kojima možete sami sušiti sveže povrće što je odlično ukoliko imate svoju neprskanu zelen. Iako imam povrće iz svoje bašte, moram priznati da sam ja lenja za to i ova varijanta sa kupljenim suvim povrćem mi je najzgodnija i najbrža :)



12 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Nataša! I jeste, ima odličan ukus. E sad, možda boja nije tako intenzivna kao kod onih komercijalnih varijanti, ali i to se može popraviti dodavanjem malo više kurkume. Pozdrav!

      Избриши
  2. Isti slučaj i kod mene - nije im jasna to za supu bez vegete :) ovo je idealno za one koji ne mogu da se odupru želji da dodaju u taj začin, ali sad bar znaju šta dodaju. Moraću da probam :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svetlana, o, mnogo puta sam čula to pitanje "kako kuvaš bez vegete?" :))) Neko će pomisliti pa nije to neka velika količina začina koji se dodaje u jelo, međutim, na godišnjem nivou, pojede se toga mnogo. Pa kad je već tako, bolje onda ova prirodna, domaća varijanta :)

      Избриши
  3. Već duže vreme ne koristim kupovni suvi začin i moram priznati da mi ponekad fali. Odavno planiram da ga sama napravim. Sad više nema izgovora. Hvala na receptu. Javljam utiske.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ana, verujem da ćeš biti zadovoljna! Meni ne fali, nekako nisam ga ni ranije mnogo trošila, pa mi nije teško palo...Hvala ti na javljanju :*

      Избриши
  4. ovo je tako jednostavno... prosto ne mogu da verujem kako se nisam pre setila... a Vegetu smo ostavili u staroj Jugoslaviji, prvo iz inata, a onda sma shvatila d aje i za zdravlje super. Navika se očas promeni, smao ako čovek hoće.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kato, pa nisam se ni ja setila, Gaga mi je predložila da probam kad je čula da kupujem neke zdravije varijante. Stvarno je odlična ideja i napravi se za čas! U pravu si to za naviku i ne može se odjednom sve menjati ali postupno se čovek lako prilagodi, ako hoće :)

      Избриши
  5. Ja već godinama od sušenog povrća, koje kupim jer je teško sušiti zelen, i sameljem ga u mlinu za kafu. U početku sam dodavala morsku so a sada više ne jer ovako mogu da stavim povrća koliko hoću a solim po potrebi takođe i kurkumu dodajemo posebno, pogotovo što uz kurkumu treba obavezno biber i onda ne mešam već sve posebno. I mene gledaju kao svetsko čudo kada kažem da ne koristim vegetu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ali drago mi je da je ipak sve više i nas koji koristimo neke zdravije varijante domaćeg začina! Da, važno je napomenuti za kurkumu da se bolje apsorbuje uz biber, a ja i njega dodajem u gotovo sva jela pa ne brinem da li će kurkuma iz ovog začina delovati :)) Hvala Vam na javljanju, pozdrav! :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...