субота, 17. новембар 2018.

Posne tortilje od sočiva


Ove tortilje su me oduševile! Pripremaju se bez brašna, jaja, maslaca, mleka...Pa od čega su, onda? :) Nećete verovati, sadrže samo dva sastojka, sočivo i vodu, tako da u potpunosti odgovaraju posnoj, odnosno veganskoj i bezglutenskoj ishrani. Sočivo je inače izuzetno zdravo, puno proteina i vlakana a ima vrlo malo masti i to zdravih. Ono što je takođe veliki plus je da se ove tortilje vrlo jednostavno prave, a ukoliko nekoliko preostane, možete ih bez problema zamrznuti i kasnije brzo odlediti i koristiti. 
Što se tiče nadeva, tu su moguće brojne varijante - mlečni namazi, kombinacija povrća i pečurki a ja sam se ovaj put odlučila za fine namaze sa sušenim pečurkama, koje proizvodi Šumska Tajna. 





Posne tortilje od sočiva

Sastojci:

200 g sočiva (zeleno ili crveno)
400 ml vode
pola kašičice soli
pola kašičice šarenog bibera


Priprema:

Veče pre pripreme (ili 8-10 sati ranije) sočivo dobro isprati u situ a zatim ga staviti u staklenu činiju i naliti hladnom vodom. Ostaviti ga preko noći da se natapa. Sutradan, trebalo bi da je "popilo" skoro svu vodu. U sočivo dodati so i biber i sve zajedno preručiti u blender ili secka pa izmiksirati. Ukoliko je smesa gusta, dodati još malo vode kako bi bila malo gušća od klasične smese za palačinke. 


E sad, veoma je važno u kakvom tiganju će se peći. Ja sam prvo pekla u tiganju od inoksa, pa iako sam ga dobro podmazala, tortilje su se jako lepile i bukvalno su se na kraju pokidale na sitne komade. Zatim sam dobro ugrejala teflonski tiganj na kome su se pekle bez problema, čak i bez podmazivanja. Radi probe, tri komada sam ispekla i u rerni, na pek-papiru, ali su bile suvlje od ovih iz tiganja. 


Stavljati po dve-tri kašike smese na vruć tiganj i peći na umerenoj vatri. Sačekati da se donja strana zapeče pa pažljivo podvući špatulu i okrenuti tortilju. Ako imate veliki tiganj, možete istovremeno peći po dve, tri, ako želite da budu manje. 


Ukoliko se pripremate za Božićni post koji počinje za desetak dana ili ste na vegetarijanskoj ishrani ili, u krajnjem slučaju, želite da probate neki zdrav namaz, tu su proizvodi Šumske Tajne. Za svoju osnovu imaju proso (a poznato je koliko je proso zdrav zbog svojih alkalnih svojstava), hladno ceđeno suncokretovo ulje i himalajsku so, a dodaci su sušene pečurke. Pa tako postoji namaz sa sušenom lisičarkom, smrčkom, crnom trubom, crnim tartufom i moj favorit, vrganj. Svi namazi su posni, bez glutena i pogodni za dijabetičare. 








2 коментара:

  1. Draga Jeko, toliko je zvucalo "sasavo", da sam morala da isprobam, pola mere za pocetak. Nikada ne bih pogodila od cega su da ih nisam sama pravila. Jak, pun ukus koji ne podseca na socivo. U svakom slucaju za predstojeci velik post bice cesto na repertoaru. Razmisljam i o krekerima uz dodatak jos par sastojaka, ali nikako da isprobam.
    Hvala na receptu i ideji za neke nove recepte,pozdrav
    Sladjana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Slađana, baš se radujem što si ih isprobala i posebno što si zadovoljna! Jeste, baš su neobičnog ukusa :) Odlična ideja da se naprave krekeri, možda uz dodatak malo ulja ili nekih izmrvljenih semenki, što da ne! Hvala na poverenju i javljanju, veliki pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...