среда, 14. новембар 2018.

Čoko lešnik torta


Ovo je jedna jednostavna čokoladna tortica (premda u njoj nema čokolade ;) koja će zadovoljiti ljubitelje slatkiša intenzivnijeg ukusa. Tako je ukusna i kremasta, da se kore skoro i ne osete koliko je bogata filom. A vrlo brzo se pravi, jer se peče samo jedna kora i kuva jedna krema, nije velika (težina joj je oko 2 kg), te je zgodna za manja okupljanja. Kod nas je danas dvostruki razlog za slavlje, 1. rođendan bloga i rođendan mog muža :) Jedna prijateljica mi je rekla kako sam mudrica, pa počela sa pisanjem bloga baš na njegov dan, kako ne bih morala da pravim dve torte ;) Nije mnogo pogrešila, priznajem :))) 


Čoko lešnik torta

Sastojci:

• Za koru:

5 belanaca (s klasa, krupnija jaja) 
100 g šećera
5 žumanaca
150 ml mleka
50 g brašna
50 g kakaoa
6 g praška za pecivo (pola kesice)

• Za kremu:

250 g šećera
800 ml mleka
2 kesice praška za puding od čokolade (2x40 g)
200 g mlevenih pečenih lešnika
220 g maslaca 
+
50 g mlevenih pečenih lešnika za dekoraciju
1 kesica krem šlaga od čokolade za dekoraciju

Priprema:

• Priprema kore:

Odvojiti belanca i žumanca. 
Belanca umutiti u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera.
U drugoj činiji umutiti žumanca sa mlekom, pa im dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Odložiti mikser i u tu smesu polako dodavati umućen šne od belanaca, mešajući lopaticom i pažljivo prevrćući smesu kako ne bi pala.
Smesu izliti u okrugli kalup koji ste podmazali i posuli brašnom ili samo dno obložiti pek papirom a stranice ne podmazivati tj. ostaviti suve. Veličina kalupa je 24 cm.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni, oko pola sata. Probodite koru čačkalicom i proverite da li je pečena. Ukoliko pre vremena počne da rumeni, pokrijte je alu folijom i dovršite pečenje.
Koru ostaviti da se prohladi u kalupu a zatim otkopčati kalup i izvaditi je da se hladi. Potpuno ohlađenu koru pažljivo, oštrim dugačkim nožem horizontano preseći na dva dela.
Ukoliko više volite da su kore vlažnije, možete ih blago poprskati sa par kašika čokoladnog mleka, ali dosta povuku i od tople kreme, pa ih ja ne prskam, volim da je torta čvršća. 


• Priprema kreme:

250 g šećera staviti u šerpu pa na tihu vatru da se polako otopi i karamelizuje. Vodite računa da ne zagori. Za to vreme, 600 ml mleka ugrejati a u preostalih 200 ml hladnog mleka razmutiti prašak za puding. Kada se šećer otopi i karamelizuje, uliti na njega vruće mleko (pazite, to će malo da prska) i uz povremeno mešanje sačekajte da se karamel u potpunosti otopi u mleku. Zatim uliti razmućen prašak za puding i uz stalno mešanje skuvati kremu dok se ne zgusne. U vruću kremu, odmah dodati maslac iseckan na kockice (možete mutiti mikserom da se to dobro poveže), a kada se on otopi staviti i lešnike i sve dobro promešati. 


• Slaganje torte:

Prvu koru staviti na tanjir za serviranje a oko nje staviti obruč. Zatim na koru izliti polovinu tople kreme. Poklopiti drugom korom, malo rukama pritisnuti i poravnati, pa dodati ostatak kreme, ali ostavite sa strane 5-6 kašika, trebaće za ukrašavanje torte. 
Ostaviti tortu u frižider na 7-8 sati da se stegne.


Kada se stegne, skinuti obruč i ukrasiti. Ja sam umutila kesicu krem šlaga od čokolade (muti se sa hladnim mlekom) i u to dodala onih preostalih 5-6 kašika kreme. Napunila sam špric za ukrašavanje i taj krem nanela na rub torte. 



Dragi prijatelji, posetioci bloga, želim da vam se zahvalim što čitate i volite moje recepte! 💕 Nadam se da ćete uživati i u ovoj finoj torti! 🎂










6 коментара:

  1. Срећна прва годишњица, Јеко!!!:-*:-*:-* Желим Вам још лепих рецепата, кулинарских савета и дружења са посетицима блога у годинама које долазе!
    Честитке стижу са закашњењем,знам... припремала сам славу (а то баш траје), па док је прошла, па јуче Аранђеловдан( девојачка слава се не заборавља;-))...и ето ме тек сад да пожелим драгој Јеки од срца све најбоље<3.
    Да, успут да напоменем да су се на славском тањиру са осталим колачима нашли ролат са сувим воћем и лешник гнезда!

    Велики поздрав и топли загрљај од мене!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jelisaveta, hvala na lepim rečima i čestitkama! I odgovor stiže sa zakašnjenjem - na bloggeru moram ući u komentare da bih videla da li ima neki novi, a često zaboravim da pogledam, oprostite :)
      Raduje me da sam na neki način, preko sitnih kolača, bila prisutna na slavi, kao i tokom ranijih proslava ;) Hvala na tome što me pratite, komentarišete, isprobavate, zaista mi znači kada to čujem 💕
      Šaljem Vam veliki pozdrav, sve najbolje!

      Избриши
  2. Draga,kad vidis komentar nije zurba..Tortu sam kao sto znas pravila dragom za rodendan, i totalno sam rasturila s njom!
    Svi su odusevljeni,slavljenik posebno!
    Jos jednom hvala i tipkamo si :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marina, mnogo mi je drago da se svima dopala a naravno, posebno slavljeniku! Hvala ti puno! :*

      Избриши
  3. Torta je božanstvena! Pravila sam je za godišnjicu firme i svi su bili oduševljeni. Nestala je u sekundi. Sve preporuke!

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...