среда, 7. новембар 2018.

Papricirani krompir


Kada sam objavila recept za Pečeni susam krompir (klik) , nisam mogla pretpostaviti da će nešto tako jednostavno postati toliko popularno i jedan od najčitanijih recepata na blogu. Naravno, to nije jedini način na koji pripremam krompir, pa vam danas pišem recept koji je kao stvoren za ljubitelje malo pikantnijih ukusa. Takođe se peče u rerni i odličan je prilog mesu, nekom gustom varivu a možete ga servirati i kao samostalno jelo uz dodatak salate.





Papricirani krompir

Sastojci:

1,5 kg očišćenog krompira
2 kašike kukuruznog brašna
2 kašike kukuruzne palente (ili kukuruznog griza)
1 ravna kašika suvog začina
1 kašika slatke mlevene paprike 
pola kašičice soli
pola kašičice kajenskog bibera
1 kašičica karija
1 kašičica origana
2 pune kašike svinjske masti

Priprema:

Krompir oprati i oguliti. Isprati ga, staviti u čistu suvu krpu i posušiti. 
Iseći ga na onoliko velike komade koliko volite - ja ga obično isečem na šestine, ako je neke srednje veličine.
U velikoj činiji pomešati sve začine. Zatim isečeni krompir staviti u začinsku mešavinu i promešati ga, tako što prodrmate činiju da se krompir sa svih strana lepo obloži začinima. Naravno, možete se pomoći rukama pa još sve dodatno par puta isprevrtati :)
U dovoljno veliku posudu u kojoj ćete peći krompir (tepsiju, vatrostalnu ili glinenu posudu) stavite dve pune kašike svinjske masti. Nakon toga, staviti je u hladnu rernu i onda je uključiti na 180 stepeni da se zajedno greju i rerna i posuda. Kada se mast u potpunosti istopi i ugreje, izvaditi posudu (pazite, biće vruća - ja sam se  poslednji put skoncentrisala na fotografisanje pa sam šake dobro ispekla :( )



Na vrelu mast izručiti začinjeni krompir, pokriti alu folijom i peći pokriveno prvih pola sata a onda otkriti i dovršiti pečenje - probadanjem viljuškom ćete proveriti da li je krompir pečen. U međuvremenu, dok se peče, možete nekoliko puta promešati krompir kako bi se lepo zapekao sa svih strana a masnoća svuda rasporedila. 



Poslužite ga vrućeg a količinu prilagodite broju gladnih usta. Ova količina je dovoljna za petoro ljudi, ali kao prilog, uz meso i salatu. Ukoliko planirate da vam bude samostalno jelo, obavezno povećajte meru. Verujte, koliko god da napravite, poješće se ;)

Izvorni recept - Oska, Coolinarika



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...