среда, 19. јун 2024.

Tanke kukuruzne lepinjice


Uz jela sa roštilja, uz kuvana jela "na kašiku", za doručak ili večeru - ove kukuruzne lepinjice su zaista fini dodatak. Priprema je jednostavna a ono što je interesantno je da se mogu peći i u tiganju, što je praktično posebno u ovim vrelim letnjim danima kada izbegavamo da uključujemo rernu bez preke potrebe.


Ukoliko postite ili ste na vegetarijanskoj ishrani, jogurt možete izostaviti i samo povećati količinu vode. Ipak, on utiče na to da testo bude meko i "razabrano", što je posebno važno kada se koristi kukuruzno brašno koje ne sadrži gluten. Tako da za prvi put, preporučujem da isprobate baš ovako! 




Tanke kukuruzne lepinjice 

 
Sastojci:

450 g belog pšeničnog brašna
150 g kukuruznog brašna
1 kesica suvog kvasca (10g)
300 ml vode
100 ml jogurta
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera

понедељак, 10. јун 2024.

Sočni pileći odrezak TEXAS i susam tikvice sa leblebijama


Ovo je jedno od jela iz kategorije "ručak za 30 minuta". Odlična, lagana kombinacija sočnog mesa i variva od tikvica je nešto što bih mogla jesti svaki dan! 


Inače, često se dešava da nemam mnogo vremena za pripremu komplikovanijih jela, pa su ovakvi recepti pravi spas. Postoji još jedan plus i razlog da se ovo jelo isproba: sočni pileći odrezak TEXAS od Perutnine Ptuj je već začinjen, tako da taj korak preskačemo i meso je već spremno za pripremu. Reč je o pilećem bataku bez kože i kostiju koji je mariniran u pikantnom texas sosu koji čini da se meso može pripremati bez ikakve masnoće, i na grill tiganju i na roštilju, a nakon pečenja je savršeno meko i ukusno. 



Sočni pileći odrezak TEXAS i susam tikvice sa leblebijama


Sastojci:

Sočni pileći odrezak TEXAS od Perutnine Ptuj (500 g)

50 g maslaca
30 ml maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
1 paradajz
2 tikvice srednje veličine (600 g)
200 g kuvanih leblebija iz konzerve
2 pune kašike pečenog susama
1 kašičica soli
1/2 kašičice suvog biljnog začina
1/4 kašičice bibera
1 kašičica sušenog korijandera
1 kašika sveže mirođije 

среда, 5. јун 2024.

Piknik grill kobasica i mediteranska salata


 Uživanje u dobrom društvu i lepom vremenu još je lepše uz finu hranu. A da oko roštiljanja nema mnogo posla, zaslužna je Piknik linija od Perutnine Ptuj jer je meso već pripremljeno za grilovanje. 


Zvezda našeg današnjeg ručka je Grill kobasica kojoj sam dodala osvežavajuću Mediteransku salatu od crvenog pasulja i kukuruza, fine začinjene krompiriće iz rerne i kukuruzne lepinjice. Uživanje je zagarantovano! 



Piknik grill kobasica i mediteranska salata


3 pakovanja Grill kobasica Perutnina Ptuj (960 g)

Za salatu:

1 salatni krastavac
4 paradajza srednje veličine
1 žuta babura paprika
1 mladi luk
150 g crnih maslina
150 g skuvanog kukuruza šećerca
300 g crvenog pasulja iz konzerve

1 puna kašika meda
50 ml maslinovog ulja
30 ml aceto balsamico
1 kašičica soli
1 kašika svežeg bosiljka

четвртак, 30. мај 2024.

Ovsene snikers štangle


Ovsene snikers štangle su baš ukusan i energetski bogat desert. Ne peku se, tako da je priprema brza i jednostavna. Nije neophodno da se čuvaju u frižideru jer su čvršće strukture, poput keksa, pa su vrlo praktične za situacije kada poželite slatkiš koji može da se ponese sa sobom. Stavite ih u kutijicu i one se neće otopiti ma koliko da je visoka temperatura, tako da su idealne za nastupajuće letnje dane. 



Ovsene snikers štangle

Sastojci:

230 g putera
100 g smeđeg šećera
270 g ovsenih pahuljica
170 g čokolade za kuvanje
150 g kikiriki putera

50 g čokolade za dekoraciju

уторак, 28. мај 2024.

Slane kiflice


Ukoliko volite da mesite i često pravite razne vrste peciva od dizanog testa, verovatno već znate da će ono biti posebno ukusno ako se doda i neka masnoća. To posebno važi za kiflice - što su masnije, to su ukusnije! U ovo testo ide svinjska mast i zaista je lagano i za mešenje i za oblikovanje. Ukus je neutralan i iako sam sada kiflice pravila u slanoj verziji, one će biti podjednako fine i ako se za punjenje koristi džem ili čokoladni krem. 



Slane kiflice  


Sastojci:

600 g glatkog pšeničnog brašna
20 g svežeg kvasca
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
250 ml mleka
100 ml kisele vode
70 g svinjske masti 

150 g krem sira
1 žumance
1 kašika ulja
krupna morska so

понедељак, 29. април 2024.

Čokoladna mus torta



Za velike ljubitelje čokoladnih, kremastih torti, evo torte baš takvog, raskošnog ukusa! Sa samo jednom tankom, sočnom korom i jednom svilenkastom kremom, odnosno musom. Priprema je brza i mnogo više vremena je potrebno da se torta dobro rashladi i stegne, tako da je možete napraviti i dva dana pre nego što ćete je servirati.



Čokoladna mus torta



Sastojci:

Kora:

100 g čokolade
75 g maslaca
2 jaja
70 g šećera
1 kašika ruma
30 g brašna
prstohvat soli

Mus:

300 g čokolade
3 jaja
30 g šećera u prahu
400 ml slatke pavlake

Glazura:

100 ml slatke pavlake
100 g čokolade

уторак, 23. април 2024.

Posna torta sa orasima

 

Ovo je jedna od najlepših klasičnih posnih torti koju sam probala. Prepuna oraha, sa nežnom aromom čokolade i pomorandže, poput onih starinskih torti iz detinjstva. Jednostavno i brzo se priprema: peče se samo jedna kora koja se kasnije prepolovi i kuva se jedan fil. A mikser nije potreban.


Inače, ukoliko ste isprobali i zavoleli recept za Nadaljski kolač, koji je odavno na blogu, onda će vam se sigurno svideti i ova torta. Sličnog su ukusa i, rekla bih, kao stvoreni za neke svečanije prilike. Odatle prozlazi zaključak da bi se i ova torta mogla praviti u obliku kolača odnosno štangli, pa je odličan kandidat za posne slave i druge svečanosti u toku posta. 



Posna torta sa orasima


Sastojci:

Kora:

230 g glatkog brašna
100 g mlevenih oraha
1 kesica (10 g) praška za pecivo
prstohvat soli
80 g šećera
150 ml kisele vode
150 g gaziranog soka od pomorandže
50 ml ulja

Nadev:

200 ml soka od pomorandže
100 g šećera
150 g margarina
150 g čokolade
200 g posnog mlevenog keksa
150 g mlevenih oraha

50 ml soka od pomorandže za prskanje kora

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...