уторак, 28. мај 2024.

Slane kiflice


Ukoliko volite da mesite i često pravite razne vrste peciva od dizanog testa, verovatno već znate da će ono biti posebno ukusno ako se doda i neka masnoća. To posebno važi za kiflice - što su masnije, to su ukusnije! U ovo testo ide svinjska mast i zaista je lagano i za mešenje i za oblikovanje. Ukus je neutralan i iako sam sada kiflice pravila u slanoj verziji, one će biti podjednako fine i ako se za punjenje koristi džem ili čokoladni krem. 



Slane kiflice  


Sastojci:

600 g glatkog pšeničnog brašna
20 g svežeg kvasca
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
250 ml mleka
100 ml kisele vode
70 g svinjske masti 

150 g krem sira
1 žumance
1 kašika ulja
krupna morska so

Priprema:

1. U toplo mleko staviti po kašičicu brašna i šećera i izmrvljen kvasac. Promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. 
U činiju za mešenje staviti kiselu vodu, mast, so, šećer i kvasac koji je zapenio u mleku. Promešati a onda polako dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo i umesiti glatko testo. Činiju sa testom pokriti i ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta, odnosno dok se testo ne udvostruči. 

2. Naraslo testo izručiti na podlogu za mešenje pa podeliti na 16 jednakih delova. Od testa oblikovati loptice i pokriti ih kako se ne bi sušile. Uzeti jednu lopticu, oklagijom je razvući u oblik elipse pa gornji deo zaseći 4 puta, tako da se dobiju prorezi. Na donji deo testa staviti dve kašičice krem sira pa testom preklopiti punjenje a onda uviti kiflicu. Na isti način uraditi i sa svim ostalim lopticama od testa. 


3. Oblikovane kiflice stavljati na pleh obložen pek papirom. Pokriti ih suvom krpom i ostaviti oko 15 minuta da se odmore i narastu. 
Nakon tog vremena, žumance umutiti sa kašikom ulja pa premazati kiflice. Posuti ih krupnom solju i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju lepu rumenu boju. 








Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...