уторак, 23. април 2024.

Posna torta sa orasima

 

Ovo je jedna od najlepših klasičnih posnih torti koju sam probala. Prepuna oraha, sa nežnom aromom čokolade i pomorandže, poput onih starinskih torti iz detinjstva. Jednostavno i brzo se priprema: peče se samo jedna kora koja se kasnije prepolovi i kuva se jedan fil. A mikser nije potreban.


Inače, ukoliko ste isprobali i zavoleli recept za Nadaljski kolač, koji je odavno na blogu, onda će vam se sigurno svideti i ova torta. Sličnog su ukusa i, rekla bih, kao stvoreni za neke svečanije prilike. Odatle prozlazi zaključak da bi se i ova torta mogla praviti u obliku kolača odnosno štangli, pa je odličan kandidat za posne slave i druge svečanosti u toku posta. 



Posna torta sa orasima


Sastojci:

Kora:

230 g glatkog brašna
100 g mlevenih oraha
1 kesica (10 g) praška za pecivo
prstohvat soli
80 g šećera
150 ml kisele vode
150 g gaziranog soka od pomorandže
50 ml ulja

Nadev:

200 ml soka od pomorandže
100 g šećera
150 g margarina
150 g čokolade
200 g posnog mlevenog keksa
150 g mlevenih oraha

50 ml soka od pomorandže za prskanje kora

Priprema kore:

U činiji pomešati suve sastojke: brašno, mlevene orahe, prašak za pecivo, so i šećer. Dodati vlažne sastojke: sok, vodu i ulje, pa varjačom ili žicom dobro promešati da se smesa ujednači.
Okrugli kalup za pečenje (24 cm) podmazati i posuti brašnom ili obložiti podmazanim pek papirom. Smesu sipati u kalup i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 20 minuta. Pečenu koru ostaviti u kalupu da se u potpunosti ohladi. 



Priprema fila:

U šerpu sipati sok, šećer, margarin iseckan na kockice i izlomljenu čokoladu. Staviti na vatru srednje jačine da se sastojci otope i sjedine. Zatim skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i orahe. Dobro promešati.



Slaganje torte:

Ohlađenu koru horizontalno preseći da se dobiju dve tanje kore. Poprskati ih sokom i ostaviti da upiju. Potom, prvu koru staviti na tanjir za serviranje, oko nje postaviti obruč za slaganje torte pa preko kore naneti 2/3 fila. Poravnati pa preko fila staviti drugu koru i ostatak fila. 




Tortu ostaviti u frižider da se rashladi i stegne. Zatim skinuti obruč i ukrasiti polutkama oraha, posuti mlevenim orasima, iseći i servirati. 








Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...