среда, 19. јун 2024.

Tanke kukuruzne lepinjice


Uz jela sa roštilja, uz kuvana jela "na kašiku", za doručak ili večeru - ove kukuruzne lepinjice su zaista fini dodatak. Priprema je jednostavna a ono što je interesantno je da se mogu peći i u tiganju, što je praktično posebno u ovim vrelim letnjim danima kada izbegavamo da uključujemo rernu bez preke potrebe.


Ukoliko postite ili ste na vegetarijanskoj ishrani, jogurt možete izostaviti i samo povećati količinu vode. Ipak, on utiče na to da testo bude meko i "razabrano", što je posebno važno kada se koristi kukuruzno brašno koje ne sadrži gluten. Tako da za prvi put, preporučujem da isprobate baš ovako! 




Tanke kukuruzne lepinjice 

 
Sastojci:

450 g belog pšeničnog brašna
150 g kukuruznog brašna
1 kesica suvog kvasca (10g)
300 ml vode
100 ml jogurta
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera

Priprema:

1. U toploj vodi razmutiti po kašičicu brašna i šećera. Dodati kvasac, promešati i ostaviti nekoliko minuta da se kvasac rastvori i aktivira. Nakon tog vremena dodati jogurt, ulje, kukuruzno brašno i so i dobro promešati. Na kraju, postepeno dodati belo brašno jer možda neće biti potrebna cela količina. Umesiti meko testo, a onda činiju pokriti i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena da testo naraste. 


2. Na podlogu za rad sipati malo ulja kako se testo ne bi lepilo. Naraslo testo podeliti na 8 jednakih delova. Od svakog dela testa oblikovati lopticu. Podlogu ponovo podmazati pa uzimati loptice i rukama oblikovati lepinjice tj. loptice rukama spoljoštiti tako da budu prečnika oko 12 centimetara. 



3. Zatim lepinjice ređati na pleh obložen pek papirom. Biće potrebno dva veća pleha iz rerne. 
Rernu uključiti da se ugreje na 200 stepeni. Lepinjice peći oko 10 minuta, odnosno dok ne dobiju blago žutu boju. Pečene lepinje odmah pokriti čistom suvom krpom pa servirati kada se malo prohlade. 








Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...