Šarena vekna od piletine je jedno od najukusnijih jela koje se može pripremati za sve svečane, ali i za obične, svakodnevne prilike. Izuzetno jednostavno se pravi: svi sastojci se izmešaju, sipaju u kalup za pečenje i ispeku. Dakle, ovo nije klasična rolovana piletina za koju je ipak potrebno malo više kulinarske veštine. Naprotiv, ovo je jelo koje će sigurno uspeti i početnicima!
S obzirom na to da se bliže uskršnji praznici, moja preporuka je da svečani sto obogatite i ovakvim jelom. Ukusno je, praktično i dekorativno, a može se servirati i hladno, uz kuvana jaja, rotkvice i neko fino, domaće pecivo.
Za pripremu ovog jela, koristila sam pileći file Perutnine Ptuj. Meso koje odlikuje kvalitet, svežina i nešto duži rok trajanja zahvaljujući MAP ambalaži (eng. Modified Atmosphere Packaging). Pored toga, piletina se proizvodi u Srbiji pa je i to razlog više da se redovno nalazi na mom jelovniku.
Šarena vekna od piletine
Sastojci:
1 kg pilećeg filea Perutnina Ptuj
2 crvene šilja paprike
2 zelene šilja paprike
2 jajeta
100 ml mleka
40 g prezli
40 g narendanog parmezana
1 kašičica soli
1 kašičica suvog začina
pola kašičice bibera
1 puna kašika svežeg lista peršuna
2 kašike kečapa
Sos od mladog luka:
50 g maslaca
1 kašika brašna
1 mladi luk
1 kašika sveže mirođije
200 g pavlake za kuvanje
200 ml vode
pola kašičice soli
trećina kašičice belog bibera
1. Pileći file iseći pa samleti u mašini za mlevenje mesa ili u secku. Paprike očistiti i iseći na sitne kockice. U činiji pomešati sve sastojke: mlevenu piletinu, kockice paprike, jaja, mleko, prezle, parmezan, sitno iseckan list peršuna i začine.
2. Pravougaoni pleh za pečenje (28x10 cm) obložiti podmazanim papirom za pečenje. Smesu kašikom prebaciti u pleh pa je dobro utapkati kako ne bi bilo rupica u unutrašnjosti "mesne vekne". Premazati kečapom kako bi nakon pečenja imala lepu, rumenu boju.
3. Rernu uključiti da se ugreje na 180 stepeni. Pleh pokriti pek papirom ili folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni. Peći pokriveno 40 minuta a onda otkriti i vratiti u rernu na još 5 minuta da gornja strana porumeni. Zatim pleh izvaditi iz rerne a jelo ostaviti da se prohladi pre sečenja i serviranja.
4. Dok se pileća vekna hladi, pripremiti sos od mladog luka. Na ugrejanom maslacu propržiti brašno, samo da promeni boju. Dodati iseckani luk i mirođiju pa naliti pavlakom za kuvanje. Kako se sos bude zgušnjavao, postepeno dolivati vodom, posoliti i pobiberiti pa uz češće mešanje kuvati deset minuta.
Pored sosa, uz piletinu servirati i klasičan pire od krompira.
Recept je kreiran u saradnji sa kompanijom Perutnina Ptuj.
Нема коментара:
Постави коментар