недеља, 20. април 2025.

Malaga rolat sa bademima i suvim grožđem


Malaga rolat sa bademima i suvim grožđem je desert u kome će uživati svi oni kojima se dopada neodoljiva kombinacija vanile, ruma i suvog grožđa po kojoj je inače poznat i sladoled koji smo nekada svi voleli. 


Za Uskrs volim da pripremim neki novi desert a ove godine sam odlučila da to ne bude torta, već rolat koji je nekako praktičniji kada mi nije potrebna velika količina kolača. Iako je reč o desertu kod koga priprema zahteva možda malo više vremena, u odnosu na kolače i torte koji se ne peku, vredi se potruditi jer ćete dobiti desert koji je zaista raskošnog mirisa i ukusa. O namirnicama od kojih je pripremljen, da ne govorim - jaja, bademi, mleko, suvo grožđe i maslac su ono što garantuje da će kolač biti kvalitetan.


Za pripremu sam koristila badem i suvo grožđe koje prerađuje i pakuje EuroCompany99. Radi se o brendu poznatom po kvalitetnom suvom voću, orašastim plodovima i semenkama koje odlikuje visoka nutritivna vrednost pa se preporučuje njihovo svakodnevno konzumiranje u cilju poboljšanja zdravlja i jačanja životne energije. 



Malaga rolat sa bademima i suvim grožđem


Kora:

7 belanaca
120 g šećera
7 žumanaca
150 g mlevenog sirovog badema EuroCompany99
40 g brašna
1 puna kašičica praška za pecivo
prstohvat soli

Krema:

500 ml mleka
120 g šećera
5 žumanaca 
80 g gustina
1 kašičica ekstrata vanile
120 g maslaca
+
100 g suvog grožđa EuroCompany99
50 ml ruma

Za ukrašavanje:

150 g bele čokolade
50 ml slatke pavlake
150 ml umućene slatke pavlake
30 g crne čokolade
50 g listića blanširanog badema 

Priprema kreme:

U šerpu sipati 300 ml mleka i šećer, pa staviti na vatru srednje jačine da provri. U ostatku mleka razmutiti žumanca, gustin i ekstrakt vanile. Kada mleko provri, šerpu skinuti sa vatre i u nju sipati razmućena žumanca. Žicom dobro promešati pa vratiti na tihu vatru i uz neprestano mešanje kuvati još 5 minuta dok se krema ne zgusne. Umesto mešanja, može se i miksirati kako se ne bi napravile grudvice. Kremu ostaviti da se u potpunosti ohladi, uz povremeno mešanje, a onda u nju umiksirati omekšali maslac. 



Suvo grožđe poprskati rumom i promešati pa ostaviti da ga upije.

Priprema kore:

Belanca, uz dodavanje soli i šećera, umutiti u čvrst sneg. Dodati žumanca i izmiksirati najslabijom brzinom miksera. Posebno pomešati mlevene bademe, brašno i prašak za pecivo pa ručno umešati u umućena jaja, polako prevrćući smesu kako ne bi pala. 
Pleh dimenzija 40x35 cm obložiti podmazanim pek papirom. Smesu sipati u pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni (bez ventilacije) oko 15 minuta. Pečenu koru zajedno sa papirom uviti u rolat i ostaviti da se u potpunosti ohladi. 





Oblikovanje rolata:

Pečenu i ohlađenu koru odmotati i odlepiti od papira. Premazati je kremom, rasporediti omekšalo suvo grožđe i pažljivo uviti u rolat. Zatim ga uviti u papir ili providnu foliju i ostaviti u frižider da se rashladi i stegne. 



Za glazuru, otopiti belu čokoladu sa 50 ml slatke pavlake i preliti preko rolata. Zatim posuti listiće blanširanog badema. Ostatak slatke pavlake umutiti, sipati u špric i naneti preko rolata i na kraju ga poprskati otopljenom crnom čokoladom. 







Recept je kreiran u saradnji sa kompanijom EuroCompany99.




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...